{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH se od primaoca transformirala u davaoca međunarodne pomoći

F
23.5.2012. u 18:29
17
21
BiH se od primaoca transformirala u davaoca međunarodne pomoći
17
U povodu 20 godina članstva Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija priredio je danas u Sarajevu prijem za članove diplomatskog kora i ostale zvaničnike.
On je tom prilikom istaknuo da se BiH u relativno kratkom razdoblju transformirala od države primaoca u državu davaoca međunarodne pomoći, te trajno i aktivno doprinosi različitim aktivnostima Ujedinjenih naroda kako kroz sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, tako i u radu najprestižnijih tijela UN-a poput Vijeća sigurnosti i Vijeća za ljudska prava.

"BiH postupno proširuje svoj angažman i u humanitarnom i razvojnom djelovanju UN -a, kao i u oblasti zaštite i jačanja ljudskih prava", kazao je on.

Ministar Lagumdžija je istaknuo da je interes BiH za članstvo u EU baziran na njenoj težnji da postane dio velike porodice demokratskih država i tako ostvari puno funkcioniranje vlastitih institucija i dalji razvoj društva na principima slobodnog tržišta, vladavine prava i posebno zaštite ljudskih prava.

"Integracija u EU i NATO strateški je, ne samo vanjskopolitički cilj BiH nego i alat koji će nam pomoći da transformiramo svoju državu", istaknuo je on.

BiH je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija, a naša državna zastava zavijorila se pred sjedištem UN-a na East Riveru u New Yorku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: