Haris Silajdžić
0

BiH se nikada neće odreći svoje imovine

FENA
Član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić ponovio je da je protiv prijedloga iz RS-a da i entiteti dobiju državnu imovinu u vlasništvo, ističući da RS-u i Federaciji BiH može da pripadne samo ono čega se odrekne država BiH.

„Državna imovina mora ostati državna i mora biti popisana i uknjižena na BiH. BiH se nikada neće odreći svoje imovine. Ukoliko dođemo u situaciju da se državno vlasništvo prenese, onda će entiteti postati države, što nikada ne mogu prihvatiti“, izričit je Silajdžić.

On je na tribini u Zvorniku pod nazivom „Bošnjaci i Prudski sporazum“ iznio i stav da nema potrebe dijeliti državnu imovinu jer je BiH pravni sljedbenik SRBiH, „osim ako neko hoće da raspodjelom državne imovine raspodijeli BiH“, prenijeli su mediji u RS-u.

Silajdžić je kritizirao i sintagmu „teritorijalni princip“, koji je naveden u Prudskom sporazumu, ističući da je „teritorijalni princip“ primijenjen i u disoluciji Srbije i Crne Gore, kao i u slučaju Kipra, „koji je praktično podijeljen na dvije države“.

U slučaju BiH „teritorijani princip“, kako je naglasio, primjenjuju „samo oni koji žele da podijele BiH“.

Ponovio je i da je protiv popisa stanovništva s etničkim i drugim principima, što zagovara RS.

To od BiH, kazao je Silajdžić, ne traži ni Evropa, i na takav popis on neće pristati.

„Neću pristati, makar ostao sam, a svi drugi da ga prihvate“, kategoričan je član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić.