{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH se mora fokusirati na prioritete EU

F
17.9.2008. u 16:48
0
2
BiH se mora fokusirati na prioritete EU
0
BiH se mora fokusirati na prioritete EU
Foto: Reuters
Visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčak sastali su se danas u Briselu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.
Špirić ih je na sastanku izvijestio o situaciji u BiH i izrazio nadu da će BiH dobiti pozitivnu ocjenu za ostvareni napredak u 2008. Istaknuo je potrebu da se krene u proces ustavne reforme i da se provede sveobuhvatan popis stanovništva 2011, saopćeno je iz OHR/EUSR.

Dodao je kako BiH treba riješiti pitanja državne imovine i budućeg statusa Brčko Distrikta kako bi se olakšao proces tranzicije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.

Solana je naglasio da je 2008. bila dobra godina za BiH jer je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju označilo najznačajniju kvalitativnu promjenu odnosa BiH s EU.

Sada je ključni prioritet, kazao je Solana, napredak u provedbi SSP-a i prevazilaženje trenutne paralize u institucijama. Dodao je da se BiH mora fokusirati na evropske prioritete i ne dozvoliti da joj pažnju odvuku druga pitanja.

Istakao je da očekuje od predsjedavajućeg Vijeća ministara da pomogne da se rasprave u zemlji usredsrede na EU pitanja što bi također bilo u najboljem interesu zemlje i svih njenih građana.

Lajčak je podsjetio da je EU u više navrata dokazala svoju opredijeljenost da primi BiH u svoje članstvo. Sada je na političarima da konkretnim aktivnostima ispune zahtjeve koje je EU postavila.

"To nisu teški zadaci i njihovo ispunjenje može samo doprinijeti razvoju čitave zemlje za dobrobit svih građana. Evropska budućnost je cilj koji podržava više od 80 posto građana svih nacionalnosti i da bi bio uspješan to mora biti zajednički projekat svih aspekata društva", istakao je Lajčak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: