{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH se mora fokusirati na prioritete EU

F
17.9.2008. u 16:48
0
2
BiH se mora fokusirati na prioritete EU
0
BiH se mora fokusirati na prioritete EU
Foto: Reuters
Visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčak sastali su se danas u Briselu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.
Špirić ih je na sastanku izvijestio o situaciji u BiH i izrazio nadu da će BiH dobiti pozitivnu ocjenu za ostvareni napredak u 2008. Istaknuo je potrebu da se krene u proces ustavne reforme i da se provede sveobuhvatan popis stanovništva 2011, saopćeno je iz OHR/EUSR.

Dodao je kako BiH treba riješiti pitanja državne imovine i budućeg statusa Brčko Distrikta kako bi se olakšao proces tranzicije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.

Solana je naglasio da je 2008. bila dobra godina za BiH jer je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju označilo najznačajniju kvalitativnu promjenu odnosa BiH s EU.

Sada je ključni prioritet, kazao je Solana, napredak u provedbi SSP-a i prevazilaženje trenutne paralize u institucijama. Dodao je da se BiH mora fokusirati na evropske prioritete i ne dozvoliti da joj pažnju odvuku druga pitanja.

Istakao je da očekuje od predsjedavajućeg Vijeća ministara da pomogne da se rasprave u zemlji usredsrede na EU pitanja što bi također bilo u najboljem interesu zemlje i svih njenih građana.

Lajčak je podsjetio da je EU u više navrata dokazala svoju opredijeljenost da primi BiH u svoje članstvo. Sada je na političarima da konkretnim aktivnostima ispune zahtjeve koje je EU postavila.

"To nisu teški zadaci i njihovo ispunjenje može samo doprinijeti razvoju čitave zemlje za dobrobit svih građana. Evropska budućnost je cilj koji podržava više od 80 posto građana svih nacionalnosti i da bi bio uspješan to mora biti zajednički projekat svih aspekata društva", istakao je Lajčak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: