BiH samo na principima zacrtanim u Mrkonjić-Gradu

F
FENA
23.11.2008. u 15:13
1
11
BiH samo na principima zacrtanim u Mrkonjić-Gradu
1
BiH samo na principima zacrtanim u Mrkonjić-Gradu
SDPBiH je danas u punoj sali pozorišta u Prijedoru održao Konvenciju povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Konvenciji su se pored Behzada Ćirkina, Mire Ljubijankić, Mile Ćopića, obratili i Željko Komšić, potpredsjednik SDP-a i član Predsjedništva BiH, te dr Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH.

Govornici su istakli neprocjenjiv značaj II zasjedanja ZAVNOBiH-a te posebno naglasili pogubnost politike današnje vlasti koja, suprotno principima ZAVNOBIH-a, vodi stvaranju nacionalnih torova u zemlji. Još jednom je podcrtano da je Bosna i Hercegovina moguća samo kao "i srpska, i hrvatska, i muslimanska" i može se graditi samo na principima zacrtanim u Mrkonjić-Gradu prije 65 godina.

Željko Komšić je istakao da je negiranje ZAVNOBiH-a, zapravo negiranje postojanja BiH kao države, te da je 25. novembar - dan održavanja ZAVNOBiH-a jedini Dan državnosti naše domovine. Također je istakao da u našoj zemlji ne postoji srpska, hrvatska ili bošnjačka socijaldemokratija i ljevica, nego samo bosanskohercegovačka i multietnička čiji je predvodnik Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDP-a je govoreći o značaju vraćanja na put ZAVNOBIH-a, rekao da put sadašnjih vlasti nije put u rat, nego put u dovršetak davno isplanirane pljačke. Nacionalizam i strah od drugačijeg postao je ogoljena šifra za nekažnjenu pljačku i dalje siromašenje i besperspektivnost.

Lagumdžija je istakao da i današnje okupljanje pokazuje i poručuje da u ovoj zemlji postoji snaga koja neće stati. SDPBiH je snaga koja jasno kaže da nećemo dozvoliti podjelu zemlje, dominaciju bilo koga nad drugima i koja će zaustaviti nacionaliste, ratne zločince, kriminalce i korumpirane političare koji su spremni na sve ne bi li ostvarili svoje naume, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: