Olli Rehn poručio
0

"BiH sa OHR-om ne može doći tamo gdje želi"

SRNA
Komesar za proširenje EU Olli Rehn smatra da OHR neće moće da vodi BiH tamo gdje ona želi da stigne.

"Ne postoji način da se kvaziprotektorat pridruži EU. Niti će se aplikacija za članstvo EU razmatrati dok god je OHR aktivan. Zemlja sa visokim predstavnikom ne može postati zemlja kandidat EU. To je pitanje političke zrelosti i liderstva, a ne samo pitanje ko sjedi za stolom kada se pregovara", navodi se u Rehnovom govoru dostavljenom poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, ukoliko BiH ispuni uslove za zatvaranje OHR-a ove jeseni i ako reforme vezane za EU dobiju na ubrzanju, onda  će cilj otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU moći postati moguć u narednim godinama. 

"Zatvaranje OHR-a, kada dođe dan, neće značiti smanjenje interesa međunarodne zajednice nego upravo suprotno. Evropska komisija i Kancelarija specijalnog predstavnika (EUSR) postaju jedno. To će, ustvari, biti najveća kancelarija EU bilo gdje u svijetu. Čak štaviše, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javier Solana i ja insistiramo da i drugi članovi međunarodne zajednice budu dio te kancelarije", istakao je Rehn kojeg su zdravstveni problemi onemogućili da danas govori u Parlamentarnoj skupštini BiH.  

On je naglasio da će EUFOR i EUPM ostati i da EU neće tolerisati bilo kakve prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. 

Rehn je ponovio da ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a niti su uslov za apliciranje za članstvo u EU, ali da jesu neophodan dio pristupnog procesa EU. 

"BiH se sa sadašnjim Ustavom  neće moći pridružiti EU i neće moći da dobije status kandidata. EU je spremna da pomogne BiH da nađe ustavni model prihvatljiv svima i koji omogućava funkcionalnu i efikasnu državu", poručio je.  
Kada je riječ  o ukidanju viza za građane BiH, on je istakao da ono što BiH treba da ispuni nije teško, već jednostavno treba da bude urađeno.

Ren navodi da, prije svega,  moraju da budu uvedeni biometrijski pasoši, i to u većem broju, te da moraju biti preduzete mjere zaštite protiv prevare i korupcije. 

"Paralelno sa tim, BiH mora da pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, poboljša kontrolu granica, te  da se potrudi u domenu policijske reforme,  na čemu je EU insistirala već godinama",  ističe Rehn.  

On naglašava  da je EU prošle sedmice uputila detaljne zahtjeve Ministarstvu bezbjednosti BiH u kojima se navodi svaki zakon koji je neophodno usvojiti, svaki postojeći zakon koji  treba bolje provoditi i svaki drugi problem koji treba razriješiti -  skoro 50 aktivnosti ukupno. 

"Pozvali smo i vaše vlasti da nas izvijeste do 1. oktobra ove godine. Želimo da idemo naprijed sa BiH kao što to želite i vi.  Ustvari, EU želi da sačini prijedlog za liberalizaciju viznog režima za BiH u 2010. godini, ukoliko ispunite uslove u narednim mjesecima. To je naš cilj i konkretno obećanje, kao odgovor za konkretne aktivnosti. Učiniti vi svoj dio, a mi ćemo svoj. To je fair-play",  naglasio je Rehn.  

On je pozdravio Akcioni plan koji je prošle sedmice usvojio Savjet ministara BiH kako bi bili ispunjeni preostali zahtjevi, te napore koje je učinila Parlamentarna skupština BiH.