{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH punopravna članica Bernske konvencije

F
2.3.2009. u 11:04
0
4
BiH punopravna članica Bernske konvencije
0
BiH punopravna članica Bernske konvencije
Bosna i Hercegovina postala je 1. marta punopravna članica Bernske konvencije, međunarodnog pravnog saveza za očuvanje prirodne baštine Evrope i nekih afričkih zemalja, saopšteno je iz Speleološke udruge "Vjetrenica Popovo polje".
Na mrežnim stranicama Konvencije izražena je dobrodošlica Bosni i Hercegovini kao 48. zemlji članici saveza, koji ove godine obilježava trideset godina postojanja.

Kako se navodi u saopštenju, BiH potpisala je 17. novembra protekle godine članstvo Bernske konvencije kao posljednja bivša jugoslavenska republika, a punopravna članica postala je 1. marta. Jedan od najvažnijih instrumenata zaštite prirode Bernske konvencije je Smaragdna mreža zaštićenih područja, na koju je BiH prijavila 18 izuzetnih prirodnih cjelina i to krških polja, kanjona rijeka, planina i pećina. Nikakva intervencija na tim dobrima nije moguća bez poštivanja mjera Konvencije.

Iz tajništva Konvencije potvrđeno je da će među prvim akcijama u s vezi BiH biti pomoć oko otklanjanja problema ugrožavanja Vjetrenice, o čemu je Konvencija obaviještena sredinom prošle godine, zajedno s apelima svjetskih organizacija za očuvanje prirode.

U krugovima zaštite prirode očekuje se da će ovaj dokument ojačati bosansko-hercegovački sektor zaštite prirode u odnosu na industrijske i energetske lobije, te pomoći izgradnji institucionalnog i vrijednosnog sustava očuvanja prirode.

Po nekim aspektima BiH je jedna od vodećih svjetskih zemalja po biološkoj raznolikosti, koja je uvelike izložena uništavanju i neprikladnoj upotrebi, navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: