Primjer za susjede
0

BiH prva u regionu objavila izvještaj o izvozu naoružanja

FENA
Konferencija o temi "Regionalni izvještaj o uvozu/izvozu naoružanja i vojne opreme - aktivnosti bh. institucija" organizirana je danas u Sarajevu.

Cilj Konferencije je upoznavanje o regionalnom izvještaju o uvozu/izvozu naoružanja i vojne opreme i o raspravi u vezi s aktivnostima bosanskohercegovačkih institucija u toj oblasti.

Konferenciju je organizirala Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, SEESAC i UNDP-om.

Predstavnik SEESAC-a (Centar za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi) Diman Dimov je, prezentirajući regionalni izvještaj, kazao da su sve regionalne informacije o ovoj temi sadržane u ovom, prvom, regionalnom izvještaju koji su uradile zemlje iz regije.

"Upravo je ovaj regionalni izvještaj dokaz da smo na putu izgradnje međusobnog povjerenja i povećanja stepena transparentnosti”, kazao je Dimov.

U izvještaju su informacije i podaci o izvozu iz regije u toku 2007. godine, odnosno gdje je taj izvoz vršen.

Po njegovim riječima, zahvaljujući ovom izvještaju pokrenut je i postupak objedinjavanja informacija i razmjene međusobnih informacija o izvozu naoružanja.

Tokom ove konferencije je rečeno da je BiH prva u regionu uradila i objavila izvještaj o izvozu naoružanja, a potom i izvještaj o realiziranim dozvolama te da zemlje regiona slijede primjer BiH.

"Želimo zajedno s našim prijateljima iz međunarodnih organizacija da sagledamo stanje, napravimo presjek o aktivnostima u kojima smo kao država postigli jako puno.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i njegov stručni tim su uradili mnogo i neka se ne ljute naši susjedi iz Crne Gore i Srbije, ali mislim da ljudi iz našeg ministarstva mogu biti primjer za region jugoistočne Evrope u segmentu koji tretira prikaz stanja o pitanju uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme", kazao je član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Adem Huskić.

Prezentiran je i Izvještaj o realizovanim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008. te Izvještaj o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene u 2009. godini, koje je sačinilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.