{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


BiH prošle godine izvezla oružja i vojne opreme vrijedne 44,48 miliona KM

S
SRNA
21.3.2012. u 08:46
0
4
BiH prošle godine izvezla oružja i vojne opreme vrijedne 44,48 miliona KM
0
BiH prošle godine izvezla oružja i vojne opreme vrijedne 44,48 miliona KM
Foto: Ilustracija
BiH je prošle godine izvezla oružja i vojne opreme vrijedne 44,48 miliona KM, što je za 50 posto više u odnosu na 2010. godinu, rekao je direktor sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zdravko Marinković.
Pozivajući se na podatake iz Uprave za indirektno oporezivanje, Marković je naveo da je prošle godine u BiH uvezeno oružja i vojne opreme u vrijednosti 3,55 miliona KM, dok je 2010. godine uvezeno oružje i vojna oprema vrijednosti 6,1 miliona KM.

"Vidljiv je trend rasta izvoza i pada uvoza, što je pokazatelj kojim trebamo biti zadovoljni", rekao je Marinković za današnje "Nezavisne novine" dodajući da će danas u prostorijama Komore biti održana redovna sjednica grupacije namjenske industrije pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Prema podacima starijeg istražitelja Međunarodnog instuta za istraživanje mira iz Stokholma Marka Brumlija, koji se bavi praćenjem trgovine oružjem, BiH je prošle godine bila na 29. mjestu po izvozu naoružanja u svijetu, a 50. u periodu od 2002. do 2011. godine.

Brumli navodi da je, prema podacima instituta u kom radi, BiH najveći dio izvoza naoružanja prošle godine ostvarila prodajom 60 polovnih i remontovanih haubica 122 milimetra Avganistanu, uz asistenciju i pomoć američke vlade, kako bi se opremila avganistanska vojska.

Prema njegovim riječima, riječ je o izvozu vrijednom 22 miliona dolara, napominjući da to ne znači da je stvarno toliko plaćeno za te topove, nego da se radi o procjeni vrijednosti oružja.

List navodi da je poslednji zvanični dokument koji se bavi izvozom i uvozom naoružanja u i iz BiH, onaj koji se bavi izdatim dozvolama, a koji je Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH razmatrala u oktobru prošle godine, te da je zanimljivo da parlament još nema podatke o realizovanom izvozu iz 2009. godine, iako je već 2012. godina, i iako se radi o starim podacima.

Taj dokument o realizovanom prometu oružja iz 2008. godine, pokazuje da je BiH te godine izveza oružje vrijednosti 24,22 miliona u 34 zemlje.

Vojni analitičar Gostimir Popović smatra da ni danas ne postoji garancija da nema ilegalnog izvoza oružja.

"Svi dokumenti i oficijelne komisije koji se time bave nepotpunu dokumentaciju dobijaju sa zakažnjenjem od dve do tri godine", rekao je on i dodao da je veliki šamar BiH bila tvrdnja Rusije da je BiH prodavala oružje Gruziji, te da sve navode o ilegalnoj trgovini treba istražiti kako bi se pomoglo industriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: