|

BiH proizvodi samo 20 posto vlastitih potreba za hranom

BiH proizvodi samo 20 posto vlastitih potreba za hranom
0
F
FENA
19.1.2014. u 14:18
19
komentara
0

dijeljenja
BiH proizvodi samo 20 posto vlastitih potreba za hranom
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović razgovarao je s resornim ministrom iz Njemačke Hans-Peter Fridrichom i učestvovao je u radu Šestog samita ministara poljoprivrede u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu na "Međunarodnoj zelenoj sedmici'' u Berlinu.
Na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu pod motom "Ojačati poljoprivredu: prevladati krizu - osigurati hranu", ministri iz 20 zemalja svijeta razmatrali su načine na koje se poljoprivreda i ruralni razvoj mogu, u svjetlu svih izazova, ojačati i učiniti otpornijim.

Cilj samita bio je da se u vidu završnog komunikea, razrade konkretne preporuke za djelovanje koje će se dalje razmatrati u sklopu diskusija o poljoprivrednoj politici na međunarodnom planu.

Ministri poljoprivrede na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu 2014. u Berlinu, preuzeli su odgovornost da će dati svoj doprinos ka iskorjenjivanju gladi i neuhranjenosti u svijetu, te ostvarenju ljudskog prava na hranu, kao jednog od najvećih ciljeva današnjice u svijetu.

Ekonomske i finansijske krize, te sve veća nestalnost na poljoprivrednim tržištima prouzrokuju stalnu nesigurnost čime se dodatno ugrožavaju poljoprivredne investicije koje s druge strane mogu umanjiti učinkovitost cjelokupnog prehrambenog sistema.

"Da bi se suočili sa ovim izazovima, potrebna je kontinuirana suradnja i partnerstvo. Na globalnom nivou, poljoprivreda mora povećati proizvodnost i smanjiti gubitke kako bi zadovoljila sve veće potrebe za sve veći broj ljudi na svijetu", stoji u komunikeu.

Kako se resursi sve više troše, i produktivnost se mora povećati. Proizvodnja mora biti ekonomski održiva, ekološki usklađena i društveno odgovorna. Za to su potrebni tehnologija, znanje, vještine i ulaganje, rečeno je između ostaloga u završnom komunikeu, prilikom čijeg prezentiranja osim ministra Ivankovića Lijanovića u delegaciji iz BiH je bio prisutan i ministar iz Zeničko-dobojskog kantona Bojan Bošnjak.

U BiH proizvodimo samo 20 posto vlastitih potreba, iako postoje resursi za proizvodnju dovoljno hrane za vlastito stanovništvo, ali i za izvoz, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Uzimajući u obzir da BiH posjeduje dovoljne kapacitete zemljišta i vode i da ima veliki broj nezaposlenih, mogla bi u proizvodnji hrane imati jako zdravu bilancu.

Da bi se to realiziralo, neophodno je da se u BiH slijede politike Europske unije koje se odnose prije svega prema poljoprivredi, kao glavnom kanalu za izlaz iz ekonomske i socijalne krize u kojoj se nalazi BiH.

Godina 2014. proglašena je "Međunarodnom godinom obiteljske poljoprivrede'' i zalaganje svih subjekata ići će u pravcu iznalaženja novih modela i usavršavanju postojećih načina na koji poljoprivreda može doprinijeti iskorjenjivanju gladi i neuhranjenosti, rečeno je u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...