|

BiH procesuirala sedam osoba iz EU koje su volontirale u radu s migrantima

BiH procesuirala sedam osoba iz EU koje su volontirale u radu s migrantima
139
Klix.ba
22.5.2019. u 15:50
40
komentara
139

dijeljenja
BiH procesuirala sedam osoba iz EU koje su volontirale u radu s migrantima Foto: M.O./Klix.ba
Pripadnici Službe za poslove sa strancima u zajedničkoj akciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Građevinskom inspekcijom općine Ilidža, izvršili su danas inspekcijsku kontrolu na području Stupa, opština Ilidža, na lokalitetu na kojem se pružaju usluge izdavanja besplatnih obroka za migrante.
Tom prilikom utvrđeno je da odgovorna osoba organizacije koja pruža usluge izdavanja besplatnih obroka za migrante nema odgovarajuće dozvole za obavljanje navedenih aktivnosti i da 7 stranih državljana Evropske Unije, koji se predstavljaju kao volonteri, nemaju regulisan boravišni status u BiH.

Služba je, u skladu sa Zakonom o strancima, procesuirala strane državljane zbog nepoštivanja propisa Bosne i Hercegovine, a MUP Kantona Sarajevo i Građevinska inspekcija Općine Ilidža su preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U sklopu navedene akcije, obavljene su koordinacijske aktivnosti vezane za uključivanje i drugih inspekcija u skladu sa zakonom.

Služba za poslove sa strancima ovim putem poziva građane i nevladine organizacije da se ne uključuju u bilo kakve organizovane aktivnosti koje se tiču transporta, smještaja, a pogotovo ishrane migranata, jer pripremanjem obroka u neadekvatnim prostorima i uslovima, isti dovode u opasnost sebe i migrante zbog mogućnosti masovnih trovanja hranom i širenja epidemija zaraznih oboljenja.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...