Strasbourg
0

BiH pristupila Konvenciji o zaštiti audio-vizuelne baštine

SRNA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
U Strasbourgu je danas potpisan dokument o pristupanju BiH Konvenciji o zaštiti audio-vizuelne baštine i Konvenciji Vijeća Evrope o životnoj sredini, rekao je Srni ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Nović, koji je u ime BiH potpisao dokument, pojasnio je da se BiH, prihvatanjem Konvencije o zaštiti audio-vizuelne baštine, obavezuje da će učestvovati u zaštiti evropske audio-vizuelne baštine i da će je uvažavati kao oblik umjetnosti i zapise o njenoj istoriji prikupljanjem, očuvanjem i dostupnošću snimljenih materijala za kulturne, naučne i istraživačke svrhe koje su u javnom interesu.

Nović je istakao da je izuzetno važno da se snimljeni filmski materijali, kao oblik kulturnog izražavanja i sredstvo za bilježenje svakodnevnih događaja, zaštite kako bi bili dostupni budućim generacijama.

Govoreći o Konvenciji o životnoj sredini, Nović je rekao da je njen cilj promovisanje zaštite, upravljanja i planiranja okoline, kao i organizovanje evropske saradnje o ovim pitanjima.
    
Prema njegovim riječima, životna sredina ima izuzetno važnu ulogu u pogledu javnog interesa i predstavlja bogatstvo koje pogoduje privrednoj aktivnosti, čijom se zaštitom može doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta, što je za BiH od izuzetnog značaja.

Nović je istakao da na izgled životne sredine utiču brze promjene u svjetskoj ekonomiji, navodeći primjere razvoja poljoprivrede, šumarstva, industrije, te saobraćaja, infrastrukture, turizma.

On je rekao da su entiteti i kantoni, prije svega institucije u čijoj je nadležnosti oblast kulture, obavezni da implementiraju danas potpisane konvencije.
"Mi smo nerijetko bili u prilici da gradimo tamo gdje god to želimo - zgrade, puteve, objekte, pruge,  a ovim konvencijama BiH se obavezuje da će to poštovati određene standarde i na taj način sačuvati kulturno dobro jedne zemlje", pojasnio je Nović. 

Nović je rekao da je u Strasbourgu razgovarao sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Torbjornom Jaglandom, između ostalog, i o ustavnim promjenama u BiH.