BiH
0

BiH pristupila Konvenciji o unifikaciji pravila u međunarodnom zračnom prometu

FENA
Ambasador Bosne i Hercegovine u Otavi i predstavnik pri Međunarodnoj organizaciji za civilno zrakoplovstvo (ICAO) Milenko Mišić je predao direktoru Pravnog odjela ICAO Denisu Wibauxu dokument o pristupanju Bosne i Hercegovine Konvenciji o unifikaciji pravila u međunarodnom zračnom prometu, poznatoj pod nazivom Montrealska konvencija, čime je BiH postala 78. zemlja po redu članica ove Konvencije, saopćeno je danas iz MVP BiH.

U razgovoru prilikom predaje dokumenta ambasador Mišić i direktor Wibaux su razmijenili mišljenja o odnosima između Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za civilno zrakopolovstvo, posebno sa stanovišta uređivanja međunarodnopravnih pitanja.

Ambasador Mišić je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da se Bosna i Hercegovina priključila ovoj Konvenciji što obuhvata sve bitne karakteristike novog prometnog zračnog prava koje je postalo i sastavni dio prava Europske unije.

Direktor Wibaux je istaknuo da je Bosna i Hercegovina postigla izuzetne rezultate u oblasti međunarodnog zračnog prometa, budući da je pristupila gotovo svim važnim konvencijama i sporazumima ICAO.

Montrealska konvencija je donesena na međunarodnoj konferenciji održanoj u Montrealu maja 1999. godine i predstavlja okončanje procedure unifikacije zakona iz oblasti zračnog prometa. Na snagu je stupila u novembra 2003. godine.