BiH
0

BiH priprema zakona o antikorupcionoj agenciji

FENA
U Bosni i Hercegovini je u pripremi zakon na državnom nivou koji treba da ustanovi antikorupcionu agenciju kao tijelo koje će, funkcionalno, biti neovisno u borbi protiv korupcije a za svoj rad će odgovarati parlamentu.

Agencija neće imati policijske ovlasti, ali će moći da inicira istrage kad posumnja da u nekom od slučajeva korupcije ima elemenata za krivično gonjenje počinilaca.

Budući zakon, izuzetno važan ne samo radi borbe protiv raširene korupacije kao razarajućeg društvenog zla, bitan je i radi pravovremenog ispunjavanja obaveza Bosne i Hercegovine iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Odgovarajuća radna grupa je izradila skicu te legislative i njeni stručnjaci su je predstavili danas u Sarajevu članovima Parlamentarne skupštine BiH.

Parlamentarci su tekst dočekali pozitivno a to uliva nadu da će ga u konačnici odobriti, utisak je Halida Genjca, predsjedavajućeg parlamentarne zajedničke komisije za evropske integracije.

Genjac očekuje da će do zadatog roka, 15. septembra, zakon biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru.

Uz sve ograde zbog mogućih političkih nesuglasica na koje ukazuje dosadašnja praksa, on se nada da bi do kraja mjeseca zakon mogao biti odobren u državnom parlamentu pod uvjetom da poslanici odlučuju o njemu po hitnom postupku.

Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency Internationala, nevladine organizacije koja ukazuje na visoki stepen korupcije u BiH, također je na pres-konferenciji kazao da su tekst buduće legislative bh. parlamentarci dočekali pozitivno.

Očekuje se da draft budućeg antikorupcionog zakona pregledaju i predstavnici Evropske komisije u BiH.

Današnje informiranje parlamentaraca o tom tekstu organizirala je parlamentarna Zajednička komisija za evropske integracije u saradnji s Uredom specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Sastanak je zapravo nastavak projekta "Parlament za Evropu" koji je Ured specijalnog predstavnika EU pokrenuo novembra 2008. godine u namjeri da pruži stručnu podršku članovima parlamenta BiH pri ispunjavanju uvjeta za pridruživanje zemlje Evropskoj uniji.