{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH priprema zakona o antikorupcionoj agenciji

F
7.9.2009. u 16:21
0
0
BiH priprema zakona o antikorupcionoj agenciji
0
BiH priprema zakona o antikorupcionoj agenciji
U Bosni i Hercegovini je u pripremi zakon na državnom nivou koji treba da ustanovi antikorupcionu agenciju kao tijelo koje će, funkcionalno, biti neovisno u borbi protiv korupcije a za svoj rad će odgovarati parlamentu.
Agencija neće imati policijske ovlasti, ali će moći da inicira istrage kad posumnja da u nekom od slučajeva korupcije ima elemenata za krivično gonjenje počinilaca.

Budući zakon, izuzetno važan ne samo radi borbe protiv raširene korupacije kao razarajućeg društvenog zla, bitan je i radi pravovremenog ispunjavanja obaveza Bosne i Hercegovine iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Odgovarajuća radna grupa je izradila skicu te legislative i njeni stručnjaci su je predstavili danas u Sarajevu članovima Parlamentarne skupštine BiH.

Parlamentarci su tekst dočekali pozitivno a to uliva nadu da će ga u konačnici odobriti, utisak je Halida Genjca, predsjedavajućeg parlamentarne zajedničke komisije za evropske integracije.

Genjac očekuje da će do zadatog roka, 15. septembra, zakon biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru.

Uz sve ograde zbog mogućih političkih nesuglasica na koje ukazuje dosadašnja praksa, on se nada da bi do kraja mjeseca zakon mogao biti odobren u državnom parlamentu pod uvjetom da poslanici odlučuju o njemu po hitnom postupku.

Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency Internationala, nevladine organizacije koja ukazuje na visoki stepen korupcije u BiH, također je na pres-konferenciji kazao da su tekst buduće legislative bh. parlamentarci dočekali pozitivno.

Očekuje se da draft budućeg antikorupcionog zakona pregledaju i predstavnici Evropske komisije u BiH.

Današnje informiranje parlamentaraca o tom tekstu organizirala je parlamentarna Zajednička komisija za evropske integracije u saradnji s Uredom specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Sastanak je zapravo nastavak projekta "Parlament za Evropu" koji je Ured specijalnog predstavnika EU pokrenuo novembra 2008. godine u namjeri da pruži stručnu podršku članovima parlamenta BiH pri ispunjavanju uvjeta za pridruživanje zemlje Evropskoj uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: