Ministarstvo sigurnosti BiH
0

BiH primila potjernicu za Branimirom Glavašem

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ured za saradnju s Interpolom BiH primio je međunarodnu interpolovu potjernicu za Branimirom Glavašem, nepravomoćno osuđenim zbog ratnog zločina u Hrvatskoj, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Međunarodna interpolova potjernica za Branimirom Glavašem je odmah proslijeđena nadležnim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini na dalje postupanje.

Glavaša je Županijski sud u Zagrebu 8. maja 2009. godine proglasio krivim po komandnoj odgovornosti za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.godine i nepravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora. Na dan izricanja presude otišao je u BiH čije državljanstvo također posjeduje.

Glavašu je jučer Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u Hrvatskoj ukinulo zastupnički imunitet koji ga je štitio od hapšenje, nakon čega mu je određen pritvor i izdata međunarodna potjernica.

Pripadnici Federalne uprave policije ranije su izjavili da su sa Glavašem obavili razgovor, da im je on dostavio sve adrese na području Federacije BiH te da im je u svakom trenutku na raspolaganju.