BiH
0

BiH preuzima kontrolu nad zračnim prostorom

FENA
Generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovsto Đorđe Ratkovica danas je u Sarajevu s predstavnikom renomiranog španskog proizvođača opreme za upravljanje zračnim prometom Indra Sistemas S.A Juliom Martinom Parrom potpisao ugovor o isporuci opreme koja će omogućiti BiH da kontrolira svoj cjelokupni zračni prostor.

Tako bi prestala potreba angažiranja centara u Zagrebu i Beogradu, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa.

Oprema za koju se potpisuje ugovor u iznosu od 7,1 milion eura, koji će se realizirati putem kredita EBRD banke, predviđa instaliranje ATM sustava za procesiranje i integraciju svih podatkovnih informacija, koji će biti smješteni u ACC jedinicama u Sarajevu i Banjoj Luci, jedne radarske stanice na Jahorini, četiri radiostanice za komunikaciju pilot-kontrolor na lokacijama Jahorina, Bukovik, Plejin vrh i Kozara s ukupno 99 radiouređaja, dva sustava za integraciju govornih komunikacija u ACC jedinicama Sarajevo i Banja Luka, te satne centrale i sustave za snimanje i reprodukciju govora u jedinicama Sarajevo i Banja Luka.

Ovaj čin predstavlja završnicu u procesu pribavljanja opreme potrebne za potpunu izgradnju sustava koji će se nalaziti na tri lokacije: Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a koji je započeo u maju prošle godine s pripremama na izradi potrebne tehničke dokumentacije, potom objavljivanjem međunarodnog natječaja u novembru 2006., te konačno otvaranjem ponuda 17. januara ove godine.

Projekt izgradnje centra oblasne kontrole letenja (ACC), koji će osigurati sigurnu i efikasnu kontrolu zračnog prostora Bosne i Hercegovine, s našom opremom i našim kontrolorima inženjerima i tehničarima, realiziranjem ovog ugovora u narednih 17 mjeseci, omogućit će da se BiH svrsta u red država koje će s najsuvremenijom opremom i s mladim visokoobrazovanim kadrovima pružati usluge kontrole letenja u svom cjelokupnom zračnom prostoru.

Bosna i Hercegovina će po puštanju sustava u rad godišnje inkasirati oko 30 miliona KM na ime naplate naknada za pružanje usluga rutne zračne navigacije.