{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH preuzima kontrolu nad zračnim prostorom

F
27.7.2007. u 14:25
0
0
BiH preuzima kontrolu nad zračnim prostorom
0
BiH preuzima kontrolu nad zračnim prostorom
Generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovsto Đorđe Ratkovica danas je u Sarajevu s predstavnikom renomiranog španskog proizvođača opreme za upravljanje zračnim prometom Indra Sistemas S.A Juliom Martinom Parrom potpisao ugovor o isporuci opreme koja će omogućiti BiH da kontrolira svoj cjelokupni zračni prostor.
Tako bi prestala potreba angažiranja centara u Zagrebu i Beogradu, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa.

Oprema za koju se potpisuje ugovor u iznosu od 7,1 milion eura, koji će se realizirati putem kredita EBRD banke, predviđa instaliranje ATM sustava za procesiranje i integraciju svih podatkovnih informacija, koji će biti smješteni u ACC jedinicama u Sarajevu i Banjoj Luci, jedne radarske stanice na Jahorini, četiri radiostanice za komunikaciju pilot-kontrolor na lokacijama Jahorina, Bukovik, Plejin vrh i Kozara s ukupno 99 radiouređaja, dva sustava za integraciju govornih komunikacija u ACC jedinicama Sarajevo i Banja Luka, te satne centrale i sustave za snimanje i reprodukciju govora u jedinicama Sarajevo i Banja Luka.

Ovaj čin predstavlja završnicu u procesu pribavljanja opreme potrebne za potpunu izgradnju sustava koji će se nalaziti na tri lokacije: Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a koji je započeo u maju prošle godine s pripremama na izradi potrebne tehničke dokumentacije, potom objavljivanjem međunarodnog natječaja u novembru 2006., te konačno otvaranjem ponuda 17. januara ove godine.

Projekt izgradnje centra oblasne kontrole letenja (ACC), koji će osigurati sigurnu i efikasnu kontrolu zračnog prostora Bosne i Hercegovine, s našom opremom i našim kontrolorima inženjerima i tehničarima, realiziranjem ovog ugovora u narednih 17 mjeseci, omogućit će da se BiH svrsta u red država koje će s najsuvremenijom opremom i s mladim visokoobrazovanim kadrovima pružati usluge kontrole letenja u svom cjelokupnom zračnom prostoru.

Bosna i Hercegovina će po puštanju sustava u rad godišnje inkasirati oko 30 miliona KM na ime naplate naknada za pružanje usluga rutne zračne navigacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: