BiH
1

BiH preuzela predsjedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava

FENA
Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević otputovala je danas u Austriju radi preuzimanja predsjedavanja Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR).

Naime, Bosna i Hercegovina preuzima predsjedavanje ICPDR-om, a Salkičević- Dizdarević je predsjednica ovog tijela tokom bh. predsjedavanja.

Po preuzimanju bh. predsjedavanja, nova predsjednica ICPDR-a Salkičević-Dizdarević održaće pres konferenciju 17. januara, nakon povratka iz Austrije u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inače, Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav- ICPDR je međunarodna organizacija koja se sastoji od 14 država i Evropske unije.

Od svog osnivanja 1998, ICPDR je izrastao u jedno od najvećih i najaktivnijih međunarodnih tijela za upravljanje slivovima u Evropi. ICPDR se ne bavi samo Dunavom, već i cijelim slivom rijeke Save, koji uključuje i njene pritoke i podzemne vodne resurse.

Postojanje i uloga ICPDR-a su od velike važnosti za BiH jer 40,2 posto bazena rijeke Save, koji je drugi po veličini podbazen bazena rijeke Dunav, leži u BiH, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću MVTEO BiH.