BiH
0

BIH - Presuda Hadžihasanoviću i Kuburi u srijedu

FENA
Sudsko vijeće broj dva Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju izreći će u srijedu presudu u slučaju protiv Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure, saopšteno je u utorak iz ICTY-a.

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura, bivši visokorangirani zapovjednici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), terete se za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Optuženi su za umiješanost u ubistva, premlaćivanja, zlostavljanja i nezakonita zatočenja hrvatskih i srpskih civila, kao i hrvatskih vojnika u BiH. Tribunal ih je takođe optužio da su odgovorni za uništavanje kuća bosanskih Srba i Hrvata, kao i njihove lične imovine u brojnim gradovima i selima, navodi se u saopštenju.

Sudeći po optužnici, 1993. i početkom 1994. godine, ABiH je učestvovala u oružanom sukobu s vojskom bosanskih Hrvata (HVO) i vojskom Republike Hrvatske (HV). Korpus ABiH kojim su komandovali Enver Hadžihasanović i Amir Kubura, koji je uključivao strane borce poznate kao 'mudžahedine', napadao je brojne gradove i sela na zapadu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

U optužnici se navodi da su tokom tih napada snage podređene optuženima ubile najmanje 200 hrvatskih i srpskih civila i ranili mnoge druge.

Tribunal je optužio Envera Hadžihasanovića i Amira Kuburu 11. januara 2002. Oni su prebačeni u Tribunal 4. augusta 2001. i sudski proces protiv njih trajao je od 2. decembra 2003. do 14. jula 2005. godine, navodi se u saopštenju ICTY-a.