|

BiH predočen plan: Do 2020. godine EU zaokružuje finansijsku podršku od 530 miliona eura

BiH predočen plan: Do 2020. godine EU zaokružuje finansijsku podršku od 530 miliona eura
5
A. D.
7.11.2019. u 08:57
6
komentara
5

dijeljenja
BiH predočen plan: Do 2020. godine EU zaokružuje finansijsku podršku od 530 miliona eura
U Sarajevu je jučer održan godišnji sastanak na kojem je dat pregled planiranja i implementacije finansijske podrške koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini. Evropska unija investira oko 530 miliona eura za period 2014.-2020., što je čini vodećim donatorom u zemlji.
Sastanak je okupio predstavnike svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Evropske unije i država članica EU te civilnog društva u ulozi posmatrača. Sastankom su predsjedavali Edin Dilberović, nacionalni koordinator BiH za IPA-u, i Michela Matuella, šefica Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

U fokusu rasprave su bili rezultati postignuti u poljima u kojima se pruža pomoć Evropske unije, tačnije demokratija i upravljanje, vladavina prava i temeljna prava, konkurentnost, inovacije i poljoprivreda, ruralni razvoj, okoliš, energija i transport, te obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika.

Razgovor je također bio usmjeren na to kako buduće finansiranje može najbolje pomoći BiH da ispuni reformske prioritete postavljene u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U pripremi novog finansijskog paketa za period 2021.-2027. predstavnici Evropske unije su ponovo istakli da je neophodno da vlasti u Bosni i Hercegovini nađu adekvatna interna rješenja da bi se ubrzala provedba programa, poboljšala učinkovitost i osigurala vidljivost postignutih rezultata u korist građana BiH.

Organizacije civilnog društva u BiH su pozvane da se više uključe u sve faze ciklusa politika, počev od planiranja, programiranja i provedbe pa do praćenja rezultata u sektorima u kojima se pruža pomoć Evropske unije.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...