|

BiH predaje odgovore na Upitnik EK, a državni parlament još nikad nije saznao njihov sadržaj

BiH predaje odgovore na Upitnik EK, a državni parlament još nikad nije saznao njihov sadržaj
48
Piše: S. H.
27.2.2018. u 18:58
121
komentara
48

dijeljenja
BiH predaje odgovore na Upitnik EK, a državni parlament još nikad nije saznao njihov sadržaj Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sutra će predati odgovore na Upitnik Evropske komisije njenom predsjedniku Jean-Claudeu Junckeru koji sutra dolazi u Sarajevo. Ipak, zanimljivo je istaći da je našoj zemlji trebalo čak 14 mjeseci da usaglasi sve odgovore, a ni javnost ni državni parlament još ne znaju šta je sadržaj odgovora.
Često su vlasti isticale kako je Upitnik tehničko pitanje te kako Evropska komisija na taj način želi da zna sve tehničke pojedinosti zemlje koja pretenduje na punopravno članstvo u EU. Ipak, zbog specifičnog državnog uređenja i odgovaranje na Upitnik je bilo više nego specifično, a u određenim pitanjima i diskutabilno, poput popisa stanovništva (s obzirom na to da entitet RS nije priznao rezultate popisa stanovništva koje je objavila Agencija za statistiku BiH).

BiH je uz Kosovo jedina država regije koja nema status kandidata za članstvo u EU, a za ispunjavanje Upitnika EK, što je više-manje tehnički posao, BiH je trebalo više od 14 mjeseci, dok su druge države regije to obavile za najviše pet mjeseci.

"Mi sami od sebe vic pravimo jer nam je za odgovore na Upitnik Evropske komisije trebalo 14 mjeseci. S druge strane državni parlament ni danas ne zna šta je sadržaj odgovora", kazao je za Klix.ba Saša Magazinović, državni parlamentarac (SDP).

Od Junckerove posjete sutra se očekuje dosta poruka, ali i da najviše biti naglašene dvije koje smo mogli čuti u Strazburu na predstavljanju nove strategije EU za Zapadni Balkan.

"Prva poruka je da BiH neće dobiti kandidatski status do formiranja nove vlasti nakon izbora u oktobru, a druga poruka je da BiH, kao nijedna druga zemlja regije, ne može računati na iskorak ka EU, dok ne raskrsti sa spregom politike i kriminala", poručuje naš sagovornik.

Magazinović smatra da će Juncker svoje poruke sutra u Sarajevu zasnivati uglavnom na temeljima nove Strategije za Zapadni Balkan, uz određene specifičnosti BiH, poput neophodnih izmjena Izbornog zakona i implementacije presude Sejdić-Finci.

"Sve što BiH bude morala sprovesti mora se usaglašavati s principima evropskog prava i zakonodavstva, a ne u skladu s normama iz 16 stoljeća, što određeni političari u BiH pokušavaju provesti", naglasio je Magazinović.

Indikativno je da je nekoliko osoba iz HDZ-a u posljednjih nekoliko dana izjavilo da BiH prijeti velika kriza ukoliko ne dođe do usvajanja izmjena Izbornog zakona. Međutim niko ne detaljiše kakva kriza slijedi, ali je očito da postoje određeni scenariji prema kojima stranke misle postupati.

"S obzirom na to da je riječ o vrsnim stručnjacima za krize i ljudima koji proizvode krize ja ne bih tako lako odbacivao njihovu procjenu ili eventualne nečije planove. Očito je da nama treba jedna politička katarza koja će značiti čistku ljudi koji su povezani s kriminalom i korupcijom", zaključio je Magazinović.
Prijavi grešku


Komentari (121)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...