BiH
0

BiH pozvana u Američko-jadransku povelju

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj prisustvovao je sastanku članica Američko-jadranske povelje Republike Albanije, Republike Hrvatske, Republike Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država i članica NATO programa Partnerstvo za mir Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Srbije. Sastanak se održao 25. septembra 2008. godine na marginama 63. zasjedanja Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih nacija.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a Daniel Fried je obavijestio da su članice Američko-jadranske povelje donijele odluku da pozovu Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru da se pridruže Američko-jadranskoj povelji. Takođe, iskazana je dobrodošlica i Srbiji za članstvo u Povelji ukoliko odluči da joj se pridruži.

Ministri vanjskih poslova Albanije i Hrvatske, te direktor u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije su izrazili dobrodošlicu Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u članstvo i izrazili spremnost da podijele stečena znanja i iskustva sa novim članicama.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo pozivom članica Američko-jadranske povelje upućenim Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za punopravno članstvo i istakao njegovu važnost za našu državu. Bosna i Hercegovina je prije izvjesnog vremena izrazila želju i spremnost za punopravnim članstvom i sa velikim je isčekivanjem dočekala ovaj dan i dobru vijest.

Ministar Alkalaj je istakao da poziv za punopravno članstvo u Povelji predstavlja priznanje za postignuća BiH na njenom euro-atlantskom putu. Članstvo u Povelji je veoma važan korak ka punopravnom članstvu u NATO-u. Izrazio je zahvalnost vladama Albanije, Hrvatske, Makedonije i SAD-a na odluci o upućivanju poziva za članstvo.