Oslo
0

BiH potpisala konvenciju za zabranu kasetne municije

FENA
Oslo
Oslo
Bosna i Hercegovina je danas u norveškoj prijestolnici Oslo potpisala Konvenciju za zabranu kasetne municije, čime se priključila 98 država koje su odlučile staviti potpis na ovaj dokument.

Ovom konvencijom, koju je potpisao ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, naša zemlja se obavezala na potpunu zabranu proizvodnje, transporta, upotrebe i skladištenja kasetne municije.

"Stavljanje potpisa na ovaj dokument predstavlja veliki plus za BiH, jer se to smatra najvećim korakom ka ostvarenju humanitarnih prava u svijetu", izjavila je Feni službenica za komunikacije organizacije Handicap International za jugoistočnu Evropu Alma Taslidžan.

Ova organizacija je jedan od partnera u organizaciji kampanje za zabranu kasetne municije u BiH.

U Handicap Internationalu ističu da je BiH jedna od 100 zemalja koje su prihvatile ovu konvenciju jer kasetna municija kao oružje predstavlja veliki problem i najviše škodi civilima.

Pristupanje BiH potpisivanju ovog međunarodnog dokumenta rezultat je rada partnera u kampanji za zabranu kasetne municije među kojima su Handicap Internartional, Međunarodni komitet Crvenog križa, Crveni križ FBiH, Crveni krst RS-a, Norveška narodna pomoć i Mreža preživjelih od mina.

Nakon potpisivanja Konvencija o zabrani kasetne municije treba biti ratificirana i provedena. U organizaciji Handicap International navode da će blisko sarađivati s vlastima u BiH da bi dokument što prije bio ratificiran te počela njegova implementacija.

Neke od država koje su danas potpisale Konvenciju su i Norveška, Kambodža, Francuska, Njemačka, Irska, Burundi, Nigerija, Španija, Makedonija, Albanija, Hrvatska, Crna Gora.

Sporazum o zabrani upotrebe kasetnih bombi obavezuje države potpisnice da ovu vrstu municije uklone iz svog arsenala u roku od osam godina.