Delegacija BiH u Briselu
0

BiH postala članica ISAF-a

FENA
Ministri odbrane i vanjskih poslova BiH Selmo Cikotić i Sven Alkalaj susreli su se danas u sjedištu NATO-a u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hopom Sheferom.

Potpisan je Sporazum o učešću Oružanih snaga BiH u Međunarodnoj misiji u Afganistanu (ISAF) i Finansijski sporazum između ministra Cikotića i generalnog sekretara NATO-a.

Na osnovu ovih sporazuma Bosna i Hercegovina je postala članica misije ISAF-a.

Nakon susreta bh. zvaničnika s generalnim sekretarom NATO-a, održan je sastanak sa Sjeveroatlanskim vijećem, kojom prilikom su ministar Cikotić i Alkalaj imali prvu diskusiju o IPAP-u (Individualnom partnerskom akcionom planu).

Kako je ocijenjeno, diskusija o IPAP-u je bila vrlo konstruktivna, a posebno je pozdravljeno naše pridruživanje ISAF-u, nivo regionalne saradnje, uz napomenu da se za MAP (Membership Action Plan - Akcijski plan za članstvo) može aplicirati u skoroj budućnosti, ukoliko se nastavi trend pozitivnih dostignuća.

Susretima u Briselu prisustvovali su i ostali članovi bh. delegacije, u kojoj su, osim ministara odbrane i vanjskih poslova BiH, bili i bh. ambasador pri NATO-u Nikola Radovanović, zamjenik ministra odbrane i predsjedavajući NATO Koordinacijskog tima Igor Crnadak, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, te brigadir Kenan Dautović, šef Odsjeka za međunarodne obaveze i savjetnik ministra odbrane i brigadir Brane Janković, šef odsjeka za saradnju s NATO/PFP u MOBiH, imenovan za zamjenika šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u u Briselu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.