{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH postaje "država porijekla" djece koja su žrtva trgovine

F
4.4.2007. u 14:36
0
0
BiH postaje "država porijekla" djece koja su žrtva trgovine
0
BiH postaje "država porijekla" djece koja su žrtva trgovine
Bosna i Hercegovina kao i većina zemalja u tranziciji suočava se sa sve složenijim oblicima kriminaliteta, uključujući i trgovinu ljudima, pri čemu se bilježi rast broja djece izložene riziku da postanu žrtvom jednog od najgorih oblika kriminala.
Istaknuto je to danas u Sarajevu prilikom predstavljanja "Priručnika za službenike zaposlene u tužiteljstvu, policiji, socijalnim i zdravstvenim institucijama - zaštita djece od trgovine ljudima".

Na značaj praćenja stanja u ovoj oblasti i poduzimanja blagovremenih preventivnih i zaštitnih mjera ukazali su državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija Samir Rizvo, šefica Odjela za ljudska prava pri resornom bh. ministarstvu Saliha Đuderija i direktorica "Save the Children Norway" - Regionalne kancelarije za jugoistočnu Evropu.

Spomenuti priručnik, čiji su izdavači Ured državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i Save the Children Norway, predstavlja prvi korak ka jedinstvenoj i organiziranoj zaštiti djece od pošasti "modernog ropstva", odnosno trgovine ljudima.

Priručnikom su definirana temeljna načela zaštite djece, načini prevencije i moduli kaznenopravne zaštite, te pitanja socijalne i zdravstvene skrbi.

"Dokument je vodič za profesionalce s konkretnim uputama o tome kako postupiti kada se suoče sa žrtvom trgovine, te kako raditi s rizičnim skupinama djece s ciljem prevencije te pojave".

Kako je rečeno, trgovina djecom predstavlja jedan od rastućih problema u regionu, te je za efikasnije suzbijanje ovog oblika kriminala neophodan sistemski pristup i koordinirana akcija, što podrazumijeva donošenje strateških dokumenata i uspostavu odgovarajućih mehanizama na tom planu.

Prema posljednjem izvještaju o trgovini djecom, koji su proveli Save the Children Norway, UNICEF i drugi dostupni izvori u BiH, BiH je na putu negativnog “progresa” u smislu da nije samo tranzitna država nego sve više postaje “država porijekla” djece koja postaju žrtvama trgovine.

Dvadeset posto, od ukupnog broja identificiranih žrtava u 2005. imalo je manje od 18 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: