BiH
0

BiH posjetilo više turista

FENA
Turističko udruženje u Bosni i Hercegovini očekuje da će u narednom periodu biti nastavljeni pozitivni trendovi u turizmu. Ove godine se očekuje dalje povećanje rasta prometa, tim prije što se predviđa da će u svjetskim turističkim okvirima biti ostvareno i do 850 miliona dolazaka, saopćilo je ovo udruženje.

U Kantonu Sarajevo je u aprilu zabilježeno 12.305 dolazaka što je u odnosu na isti mjesec prošle godine za 17, 8 posto više. Domaćih turista bilo je 7, 2 posto više, a stranih čak 21, 5 posto više nego u aprilu prošle godine (9. 455 ukupno za april ove godine). Najveće povećanje broja dolazaka je iz Turske (povećanje za 134, 9 posto), Francuske (91, 3 posto), SAD-a (38, 2 posto), Slovenije (65, 3 posto).

Treba napomenuti da su strani turisti ostvarili 77 posto ukupnih dolazaka u prošlom mjesecu, te da je 90 posto od ukupnog broja turista bilo smješteno u nekom od 66 smještajnih objekata od čega 38 hotela, koji raspolažu s 3.370 ležaja.

Prva četiri mjeseca ove godine bolji su od prvog kvartala prošle godine za 4,3 posto (ukupno 36. 632 gosta), dok je stranih više za 8, 7 posto. U prva četiri mjeseca ove godine po broju dolazaka prednjače turisti iz Turske, Francuske, Italije, Slovenije, Austrije, SAD-a, Hrvatske.

Najduže se zadržavaju posjetitelji iz Švicarske, SAD-a, Rumunije i Norveške s više od tri noćenja u prosjeku.