{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH parafirala sporazume o viznim olakšicama i readmisiji

F
10.4.2007. u 17:20
0
0
BiH parafirala sporazume o viznim olakšicama i readmisiji
0
BiH parafirala sporazume o viznim olakšicama i readmisiji
Bosna i Hercegovina i Evropska komisija parafirale su danas u Briselu sporazume o viznim olakšicama i readmisiji.
Sporazume su parafirali šef pregovaračkog tima BiH za zaključivanje ovih sporazuma Bakir Dautbašić i šefovi pregovaračkih timova Evropske komisije.

Kako je FENI potvrdio Dautbašić, političko parafiranje sporazuma obavit će 13. aprila u Zagrebu ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i evropski komesar Franco Frattini.

Zvanično potpisivanje sporazuma očekuje se do ljetnih odmora, nakon čega će se steći uvjeti za početak procesa njihove ratifikacije u nacionalnom i Evropskom parlamentu.

Prema očekivanjima Dautbašića, proces ratifikacije će biti završen do kraja godine, nakon čega će početi i primjena odredbi ovih sporazuma.

Vizne olakšice će, prema tekstu sporazuma, važiti za diplomate, studente, naučne i kulturne radnike, istraživače, novinare, državne službenike, biznismene, radnike u transportu, vjerske službenike, predstavnike nevladinih organizacija i osobe koje trebaju na put radi liječenja ili su u njihovoj pratnji.

BiH je usaglasile tekstove sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji nakon samo dvije runde pregovora sa Evropskom komisijom. Međutim, na njihovo parafiranje čekala je kako bi Evropska komisija završila usaglašavanje ovih sporazuma i sa drugim zemljama zapadnog Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: