{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH označena fenomenom "zarobljene zemlje"

S
18.6.2009. u 14:26
0
7
BiH označena fenomenom "zarobljene zemlje"
0
BiH označena fenomenom "zarobljene zemlje"
Foto: Sarajevo-x.com
Prema istraživanju Transparencyja oblasti najviše zahvaćene korupcijom u BiH su političke stranke, proces privatizacije i javne nabavke, a korupcija je uz nezaposlenost jedan od najozbiljnijih problema na ovim prostorima.
BiH je mjerena indeksom stepena percepcije korupcije dobila ocjenu 3,2 i pala je na 92.mjesto od 180 država, izjavila je danas Aleksandra Martinović iz Transparency Internationala BiH.

Ona je na radionici pod nazivom "Privreda, politika i korupcija" rekla da je time BiH označena kao "fenomen zarobljene zemlje“ što znači da je "zarobljena država od strane struktura moći povezanih sa političkim strankama i vlašću“.

Prema njenim riječima, ekonomski troškovi korupcije ogledaju se kroz negativne uticaje na investicije, razvoj i privrdeu, povećanje stope siromaštva, opada kvalitet roba i usluga i povećavaju se administrativni troškovi.

Ekonomista Svetlana Cenić je rekla da je korupcija ugrađena u sistem i model življenja u BiH i da je društvo ne nagriženo, već "pojedeno" korupcijom, ali i primitivizmom.

"Danas se ne traži rupa u zakonu, već se zakon pravi oko rupe, dok je politika postala najunosnije zanimanje", navela je Cenićeva.

Organizator današnje radionice je fondacija "Friedrich Ebert“.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: