Sadik Ahmetović
0

"BiH ostvarila značajan napredak u oblasti granične sigurnosti"

FENA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Bosna i Hercegovina je ostvarila značajan napredak u oblasti granične sigurnosti i sistema upravljanja granicom, koji će, nadamo se, biti prepoznat i u izvještaju Evropske komisije za ocjenu ispunjenosti uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH, kazao je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović u obraćanju učesnicima 7. ministarske konferencije o graničnoj sigurnosti.

Konferencija se održava u Tirani u sklopu programa Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Ahmetović je naglasio da su najvažniji ciljevi BiH sveobuhvatno i potpuno reguliranje pitanja koja se odnose na graničnu liniju i granične prijelaze sa susjednim zemljama, primjena strategije i akcionog plana u oblasti integriranog upravljanja granicom i jačanje regionalne saradnje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Podsjetio je da je BiH s Crnom Gorom potpisala sporazum o graničnoj liniji i da je u toku parafiranje sporazuma o određivanju graničnih prijaza i prijelaza za malogranični saobraćaj te da se s Republikom Hrvatskom vode razgovori o revidiranju postojećih sporazuma iz te oblasti.

  • Granična sigurnost je kontinuiran proces u kojem zajednički napor i prekogranična suradnja, uz pomoć koju nam pruža DCAF, predstavljaju našu najveću snagu u borbi protiv svih oblika transnacionalnog organiziranog kriminala - Ahmetovićeve su riječi.

Ministar sigurnosti BiH pozvao je kolege iz susjednih zamalja da nastave rješavati otvorena pitanja iz te oblasti na obostrano zadovoljstvo i u duhu dosadašnje, pozitivne suradnje.