{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH ostaje bez civilnog nadzora nad OSA-om

Piše: Ervin Mušinović/Klix.ba
19.12.2017. u 12:20
17
67
BiH ostaje bez civilnog nadzora nad OSA-om
17
BiH ostaje bez civilnog nadzora nad OSA-om
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina bi ubrzo krivicom Parlamentarne skupštine BiH mogla ostati bez civilnog nadzora na Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA). Riječ je o problemu političke prirode na koji rukovodstvo OSA-e na čelu sa Osmanom Mehmedagićem ne može utjecati ni na koji način.
Politički odnosi u BiH mogli bi direktno utjecati na vršenje civilnog nadzora nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH s obzirom na to da državni parlamentarci nisu u stanju da izaberu predsjedavajućeg Zajedničke komisije PSBiH za nadzor nad OSA-om.

Problem je nastao kada je Zastupnički dom PSBiH krajem jula smijenio Nikolu Špirića (SNSD) sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om i to zbog postojanja osnova sumnje da je OSA-i poslao lažne zaključke koje parlamentarna komisija nikada nije usvojila.

Nakon toga, članovi Komisije za nadzor nad OSA-om izabrali su na sjednici 18. oktobra Barišu Čolak iz HDZ-a za privremenog predsjedavajućeg na rok od 60 dana. Čolaku je ove sedmice istekao mandat zbog čega se postavlja pitanje ko će voditi sjednice parlamentarne komisije, odnosno ko će vršiti civilni nadzor nad OSA-om.

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH i član Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om Sadik Ahmetović za sve krivi Kolegiji Zastupničkog doma PSBiH u sastavu Borjana Krišto, Šefik Džaferović i Mladen Bosić.

"Oni nisu pokušali ni pronaći rješenje za status u kojem se nalaze zastupnici iz reda SNSD-a u parlamentarnim komisijama. SNSD-ovi zastupnici nikada nisu podnijeli ostavke Zastupničkom domu PSBiH već su ostavke proslijedili Kolegiju. Mislim da je Kolegiji u vremenu koje je iza nas trebao predložiti rješenje", rekao je Ahmetović.

Inače, nakon smjene Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om svi zastupnici iz reda SNSD-a podnijeli su ostavke na članstvo u svim parlamentarnim komisijama. Ovako postupanje nije se odnosilo na članstvo u parlamentarnim delegacijama preko kojih zastupnici u toku mandata putuju po svijetu.

Ahmetović nam je kazao da Zajednička komisija za nadzor nad OSA-om ulazi u situaciju da ponovo neće imati predsjedavajućeg. Prema Zakonu o OSA-i na čelu parlamentarne komisije nalazi se predsjedavajući koji je izabran iz reda članova Komisije i on mora biti član stranke zastupljene u jednom od domova Parlamentarne skupštine BiH koja nije dio vladajuće koalicije.

"Mi smo do sada imali neko prijelazno rješenje u Bariši Čolaku koji je iz HDZ-a, a HDZ je dio vladajuće strukture. Samim tim je takvo rješenje bilo nezakonito. Na taj način se samo pokušavalo doći do trajnog rješenja. Kolegij Zastupničkog doma PSBiH nije predložio nikakvo rješenje niti je zauzeo stav o statusu članova komisija iz SNSD-a, a koji su im podnijeli ostavke", rekao je Ahmetović.

On upozorava da bez predsjedavajućeg nema ni kvalitetnog rada Komisije za nadzor nad OSA-om koja je jedna od najvažnijih komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da tretira škakljivu oblast kada je riječ o sigurnosnom sistemu BiH.

"Nadzor nad obavještajnom strukturom u svakoj zemlji je važan i odgovoran posao. On je postavljen na način da se spriječe bilo kakve zloupotrebe poput ugrožavanja ljudskih prava, odnosno da se prati da li je kvalitetan rad obavještajnog organa. Mi ćemo u ovom trenutku ostati bez nadzora, što je opasno. Ja moram istaći da je opasno da bilo koja obavještajna služba u bilo kojoj zemlji nema civilni nadzor", kazao je Ahmetović.

Kako kaže, ukoliko do toga dođe neko će morati preuzeti odgovornost, a u ovom slučaju to su Borjana Krišto, Šefik Džaferović i Mladen Bosić koji su jedini dobili ostavke SNSD-ovih parlamentaraca. On ima informacije da su članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH pokušali da se usaglase u vezi s ostavkama SNSD-ovih zastupnika, ali da nisu uspjeli.

Prema svim procjenama najveću cijenu neodgovornosti Parlamentarne skupštine BiH platit će sama OSA uprkos tome što državna agencija nije mogla utjecati na političare da izaberu članove i predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i njen direktor Osman Mehmedagić posljednjih mjeseci na stalnom su udaru bh. političara koji koriste svaku priliku da diskredituju OSA-u i predstave je agencijom koja radi u službi jedne političke stranke.

Političari kao argument najčešće koriste tvrdnje kako ne funkcioniše Zajednička komisija za nadzor nad OSA-om, odnosno kako ne postoji civilni nadzor nad obavještajnim sektorom, iako su političari isključivo odgovorni za nefunkcionisanje parlamentarne komisije.

Inače, parlamentarni nadzor nad OSA-om nije jedina vrsta nadzora nad državnom obavještajnom agencijom. Nadzor nad OSA-om pored Parlamentarne skupštine BiH vrši i Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Izvršni obavještajni odbor.

Još uvijek nije poznate na čemu domaći političari temelje svoje izjave s obzirom na to da su sve nadležne institucije u više navrata zaključile kako OSA na čelu sa Mehmedagićem obavlja svoj posao kvalitetno i u skladu sa Zakonom o OSA-i.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: