Radmanović na samitu
0

BiH opredijeljena za regionalnu saradnju

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović učestvuje na 16. samitu šefova država centralne Evrope, koji se održava u Novom Sadu.

Na skupu pod nazivom 3E Izazovi - Ekonomija, Energija i EU proširenje učestvuju predsjednici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Italije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

Samit je otvorio prigodnim obraćanjem domaćin samita predsjednik Republike Srbije Boris Tadić.

Rekao je da su ekonomija, energija i integracija tri teme koje će oblikovati našu zajedničku budućnost.

“Ne možemo dozvoliti da one budu izvor naših podjela, posebno ne u periodu krize. Obavezni smo pred građanima naših zemalja da budemo odlučni, kreativni i ujedinjeni kako bi im osigurali realni prosperitet i budućnost”, rekao je predsjednik Tadić.

Obratili su se i premijer Republike Srbije Mirko Cvetković, zatim predsjednik Izvršnog vijeća Autonomne pokrajine Vojvodine Bojan Pajtić.

U ime EU i zemlje predsjedavajuće EU obratio se predsjednik Republike Češke Vaclav Klaus.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u svom izlaganju na samitu rekao je da je BiH od samog početka dosljedno opredijeljena za regionalnu saradnju, kao jedini način rješavanja svih pitanja između susjednih i geografski bliskih zemalja, što je i potvrdila svojim odnosom u proteklom periodu.

„BiH nastoji uskladiti svoje djelovanje na planu regionalne saradnje sa opštim međunarodnim i prije svega evropskim opredjeljenjima i široko prihvaćenim standardima“, rekao je predsjedavajući Radmanović u svom obraćanju, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Na pres-konferenciji održanoj nakon samita predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da je današnji samit - samit prijateljstva, zajedničke vizije, ali i prilika da se diskutuje o konkretnim izazovima, i da se predlože konkretne mjere.

Zapadni Balkan je neodvojivi dio Evrope i svaki napredak koji se u procesu evropskih integracija dogodi na zapadnom Balkanu je zaokruživanje prirodne cjeline, ali i fundamentalno politički napredak, rekao je predsjednik Tadić i dodao da se ne radi samo o integraciji zapadnog Balkana u EU, već o novom političkom procesu i inicijativi koja ima fundamentalni značaj za definiranje identiteta EU.

Također je rekao da su teme današnjeg samita neodvojivi dijelovi EU, i svaka tema će ostati prisutna i na sljedećem samitu.

Ulogu organizatora budućeg samita Centralne Evropre predsjednik Tadić predao je predsjedniku Poljske Lechu Kaczyńskom.

U poslijepodnevnim satima predsjedavajući Radmanović imat će bilateralne susrete s predsjednicima Austrije i Poljske, a za sutra su predviđeni bilateralni susreti sa predsjednicima Slovenije, Češke i domaćinom samita Srbije.