{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH opredijeljena ka Evropskoj uniji

F
19.5.2009. u 13:12
0
0
BiH opredijeljena ka Evropskoj uniji
0
BiH opredijeljena ka Evropskoj uniji
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić primio je danas u Sarajevu izvršnog direktora Svjetske banke za Holandsku konstituencu, a čiji je član i BiH, Ruuda Treffersa.
Na sastanku je razgovarano o redovitim, ali i planiranim aktivnostima Svjetske banke u BiH, posebno u svjetlu globalne finansijske krize i refleksijama na ekonomiju BiH.

Vrankić je kazao da je BiH, na svom putu tranzicije i reformi, opredijeljena tržišnim načelima i Evropskoj uniji. Naglasio je da je pri tome dodatno opterećena strukturalno, ekonomski i politički te joj je potrebno stvaranje pozitivne klime i ustavne promjene.

Istaknuo je da šansu BiH ima s ulaganjima u gospodarstvo prije svega u mala i srednja poduzeća, energetski sektor, infrastrukturu , turizam te poljoprivredu.

Dodao je da je to Svjetska banka prepoznala i već duži niz godina različitim povoljnim kreditima podupire razvitak BiH, a samim tim i njenu borbu za poboljšanje konkurentske pozicije na tržištu.

Vrankić je pozvao Svjetsku banku, ali i druge svjetske finansijske institucije, da nastave s pružanjem potpore BiH.

Pri ovomu je naglašen značaj dogovora BiH s MMF-om o aranžmanu, čije se potpisivanje očekuje te istaknuto da je osobito važno provesti politike koje su dogovorene.

Obostrano je zaključeno da dinamiku pri realizaciji kreditnih linija usporavaju procedure u BiH te je ukazano na potrebu pojednostavljenja radi brže, a samim tim i učinkovitije implementacije.

Treffers je obećao potporu Svjetske banke, saopćeno je iz Ministarstva finansija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: