BiH
0

BiH od sutra i formalno u "Partnerstvu za mir"

FENA
Bruxelles
Bruxelles
Procedura potpisavanja Okvirnog ugovora o pristupanju Partnerstvu za mir obavit će se sutra u NATO-ovom sjedištu u Bruxellesu, čime će BiH i formalno pristupiti ovom NATO-ovom programu saradnje.

Kako je danas u razgovoru za FENU izjavio ambasador BiH pri NATO-u Sven Alkalaj, tom prilikom bit će održana i specijalna sjednica Sjevernoatlantskog vijeća posvećena BiH, a po njenom završetku održat će se sjednice posvećene Crnoj Gori i Srbiji.

Po dolasku bh. delegacije predvođene predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Schefer susrest će se s predsjedavajućim Radmanovićem i njih dvojica, zajedno s ostalima iz bh. delegacije, u kojoj će biti ministar odbrane Nikola Radovanović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Sifet Podžić i ambasador Alkalaj, priključit će se sjednici Sjevernoatlantskog vijeća.

Nakona obraćanja generalnog sekretara Scheffera i predsjedavajućeg bh. predsjedništva Radmanovića, bit će potpisan okvirni dokument o pristupanju BiH Partnerstvu za mir.

Potom će biti nastavljena sjednica Sjevernoatlantskg vijeća, na kojoj će ambasadori zemalja NATO-ovih članica diskutirati o određenim konkretnim pitanjima vezanim za BiH. Ukoliko ambasadori budu imali pitanja ili komentara na njih će odgovarati predsjedavajući Radmanović.

Ambasador Alkalaj je ukazao na činjenicu u kojoj ima dosta simbolike da će BiH pristupiti Partnerstvu za mir 14. decembra, na dan kada je tačno prije 11 godina u Parizu potpisan Okvirni mirovni sporazum za BiH, parafiran prije toga u Daytonu.

  • BiH je od zemlje u ratu za 11 godina načinila takav iskorak da je postala zemlja partner NATO-a, naglasio je ambasador Alkalaj u razgovoru za FENU.