Susret u Zagrebu
4

BiH od Regionalnog stambenog programa očekuje još 14,8 miliona eura

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac sutra će u Zagrebu na sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa predstaviti napredak koji je ostvaren u BiH u okviru tog zajedničkog programa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Iz resornog ministarstva navode da su dosad Bosni i Hecegovini odobrena sredstva od 48,6 miliona eura za provedbu pet potprojekata zahvaljujući kojim će biti obnovljeno oko 2.000 domova za izbjeglice i interno raseljene osobe, te izgrađena 552 stana za potrebe lokalne integracije raseljenih osoba i izbjeglica iz Hrvatske u BiH.

Također, završeno je 518 stambenih jedinica, a radovi na 578 kuća i stanova su u toku. U toku je i projektovanje, odnosno tenderske procedure za izvođenje radova za 1.429 stambenih jedinica. Projekat se provodi širom BiH, do sada su uključene 83 lokalne zajednice s kojima su potpisani sporazumi o saradnji, a predviđa se uključivanje još 30 općina i gradova.

Uoči sutrašnje sjednice Upravnog odbora, od Skuštine donatora RSP-a očekuje se odobravanje do sada najvrijednijeg, šestog potprojekta u iznosu granta od 14,8 miliona eura što uz domaće učešće dovodi do njegove ukupne vrijendosti od oko 18,22 miliona eura.

Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.