Upriličena primopredaja
290

BiH od Kine dobila šest respiratora i više hiljada maski, stiže još medicinske pomoći

D. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U dvorištu Ambasade Narodne Republike Kine danas je upriličena primopredaja donirane medicinske opreme za BiH koja je stigla iz ove zemlje.

Velike zasluge za dopremanje donirane medicinske opreme pripadaju ambasadoru Ji Pingu koji se angažirao i potrudio za ostvarenje ovog projekta.

"Početkom mjeseca je potpisan sporazum o saradnji dviju zemalja, a sada su već realizirani prvi koraci te je stigla oprema koja će itekako dobro doći u borbi protiv pandemije koronavirusa u BiH. Ovo je dobar znak saradnje koji otvara mogućnosti za neke nove saradnje. Razgovarali smo i o razmjeni iskustava sa stručnjacima iz Kine putem videokonferencije", izjavila je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

U BiH su stigli respiratori i zaštitne maske.

"Dobili smo respiratore i zaštitne maske. Ovo je početak saradnje, prve količine koje dolaze. Bit će još opreme, ali ne mogu specificirati o čemu se radi. Od svih naših prijatelja tražimo pomoć, razgovaramo o tome", dodala je ministrica.

Potom se novinarima obratio i ambasador Ping.

"Potpisali smo memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke. Danas je prvi kontingent medicinske opreme stigao u Sarajevo. Stiglo je šest prvih respiratora različitih modela i više hiljada maski, to nije velika količina, ali i mala pomoć iz inostranstva predstavlja veliko prijateljstvo od srca. To pokazuje našu podršku građanima BiH protiv epidemije. Kineski narod neće zaboraviti pomoć međunarodne zajednice kad nam je bilo najteže, učinit ćemo sve da pomognemo BiH", rekao je ambasador Ping.

Zajednička poruka s današnjeg događaja je da će BiH i Kina nastaviti svoju saradnju kada je riječ o borbi protiv pandemije koronavirusa, ali i na drugim poljima.