BiH
0

BiH: Od 197 anketiranih Romkinja tri stalno zaposlene

FENA
Romkinje u Bosni i Hercegovini zainteresirane su za zaposlenje, dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju, pokazala je anketa provedena u okviru projekta "Žene to mogu", odnosno potprojekta "Romkinje to mogu".

Rezultate te ankete saopćili su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Besima Borić, koordinatorica bosanskohercegovačkog ureda Regionalnog centra za jednakost spolova pri Paktu stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Dervo Sejdić, predsjednik Udruženja "Prospertitet Roma" i Sanela Bešić, koordinatorica projekta.

Od 197 anketiranih Romkinja iz devet romskih zajednica u oba bh. entiteta, 184 su izrazile želju da budu zaposlene, a 102 da prihvate neki program prekvalifikacije ili dokvalifikacije.

"To je zavidan nivo spremnosti za dopunskim obrazovanjem i osposobljavanjem. Samo je 13 od anketiranih kazalo da ne želi zaposlenje, ali razlozi su uglavnom bolest ili neka druga 'viša sila', a ne lična volja", kazala je na pres-konferenciji Besima Borić.

Ovi i drugi pokazatelji bit će proslijeđeni zavodima za zapošljavanje i resornim ministarstvima u BiH. Od društvene zajednice se očekuje angažman koji bi doprinio pobošljanju položaja žena Romkinja u BiH i njihovih porodica, odnosno romske zajednice, dodala je Borić.

Anketa je dalje pokazala da je od spomenutih 197 Romkinja samo deset zaposleno, a od njih samo tri stalno. Nezaposlenih je 187, dok 182 od njih nikad nisu imale zaposlenje.

Na pitanje da li su prijavljene zavodu za zapošljavanje, 162 su odgovorile potvrdno. I ovaj podatak je dragocjen jer ukazuje da je uveliko sazrela svijest da se prijavom zavodima za zapošljavanje mogu ostvariti i određena socijalna prava, konstatirali su koordinatori projekta "Romkinje to mogu".

Od ukupnog broja anketiranih, 54 Romkinje su završile srednju školu, 21 ih nikad nije pohađalo, a 122 su išle u osnovnu školu, ali se prema njihovim odgovorima ne može precizirati da li su je i završile. Najkritičnije stanje u tom pogledu je u anketiranoj ženskoj romskoj populaciji u Zavidovićima, gdje su samo dvije Romkinje kratko pohađale osnovnu školu, a ostale nikad.

"Ipak, zadivljuje činjenica da je četvrtina od anketiranih 197 Romkinja u BiH završila srednju školu, i to njih deset u Sarajevu (Gorica), 13 u Zenici, u Visokom također 13, u Kaknju šest, Banjoj Luci četiri i u Gradišci dvije. U Zavidovićima i u Buča Potoku (Sarajevo) srednje obrazovanje nije završila nijedna anketirana žena. Ipak, broj upisane romske djece u osnovnim i srednjim školama, pa i fakultetima, ipak stalno raste", kazao je na pres-konferenciji predsjednik Udruženja "Prosperitet Roma" Dervo Sejdić i uporedio 12 posto upisane djece iz 1996. godine sa sadašnjih 35 do 37 posto.

Od anketiranih 197 žena Romkinja, 119 su udate, 62 neudate, 12 razvedene i četiri udovice. Bez djece je 57 žena, a ostale imaju od jednog do osmoro djece.

Poražavajući podatak je da u 20 od 197 porodica iz kojih su anketirane ove žene, samo po jedna osoba ima zaposlenje, najčešće muž ili brat, što drastično ukazuje da najveći broj romskih porodica nema nikakve sigurne izvore prihoda.

Anketirane žene su iz romskih zajednica u Sarajevu - Gorica (30) i Buča Potok (10), Zenice (30), Visokog (36), Zavidovića (20), Kaknja (29), Banje Luke (10), Prijedora (18) i Gradiške (12), saopćeno je na pres-konferenciji.