{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH očekuju "dva važna događaja koji će izazvati probleme"

F
20.9.2008. u 15:32
0
27
BiH očekuju "dva važna događaja koji će izazvati probleme"
0
BiH očekuju "dva važna događaja koji će izazvati probleme"
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić smatra da BiH narednih dana očekuju dva važna događaja, koja će, kako kaže, nažalost, proizvesti određene probleme.
Ti događaji su, kazao je Ivanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, vezani za nastup koji će predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić imati na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu.

Podsjetivši da Predsjedništvo BiH nije utvrdilo zajedničku platformu za te nastupe i da će Silajdžić nastupati u svoje lično ime, Ivanić je rekao da će to biti „isključivo stavovi Silajdžićeve političke opcije i da pretpostavlja da će se na Generalnoj skupštini UN-a "čuti napadi i ružne ocjene o RS-u, a isto to, vjerovatno će se čuti i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope".

Kada je u pitanju to zasjedanje, Ivanić je ponovio da će pismom obavijestiti Parlamentarnu skupštinu da Predsjedništvo BiH nije utvrdilo političku platformu i da će Silajdžić govoriti u svoje ime.

Precizirao je i da je postigao dogovor sa Milicom Marković iz SNSD, koja je zajedno sa njim u parlamentarnoj delegaciji BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, da podnesu jedno takvo pismo evropskim parlamentarcima.

„Isto to očekujem da urade i druga dva člana u Predsjedništvu BiH prema Generalnoj skupštini UN-a", rekao je Ivanić i naveo da ne očekuje da će on i Markovićeva za to imati podršku i drugih poslanika iz BiH u Strazburu, ali poslanici imaju pravo na različite stavove.

On tvrdi i da potezi Silajdžića „nisu dobri za BiH" i da će to proizvesti negativnu političku klimu u BiH, tim prije što se to dešava pred lokalne izbore.

Ivanić je dodao i da je „to način, kojim Silajdžić ponovo želi privući pažnju svijeta, napraviti negativnu atmosferu i stvoriti uvjete da OHR ostane i dalje u BiH te da se kroz OHR pokuša mijenjati i ustavno uređenje BiH".

Govoreći o izvještaju Monitoring komiteta Vijeća Evrope o BiH, o kojem će se voditi rasprava u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Ivanić je rekao da je prijedlog tog dokumenta u odnosu na radni materijal "mnogo realniji".

„Postoje dvije rezolucije, jedna koju je sačinio Sekretarijat Vijeća Evrope i druga, koju su sačinili poslanici i na koju ćemo mi reagovati", rekao je Ivanić.

On kaže i da je jedna od ocjena, koja je za njega upitna i na koju će djelovato amandmanom, "da se sistem entitetskog glasanja u Predstavničkom domu mora reformirati".

Time se, smatra Ivanić, otvara pitanje entitetskog glasanja u BiH i „navedena ocjena ne može ostati, jer je entitetsko glasanje ključ entitetske BiH“.

Za njega je, također, sporno pitanje u rezoluciji i to što se predlaže da se osudi ranije donijeta rezolucija Parlamenta RS-a u kojoj se pominje mogućnost održavanja referenduma o samoopredjeljenju.

Ivanić smatra da nije tačno prenijet stav skupštinske rezolucije i da autori nisu stavili ono što je u njoj napisano, da će "RS tu proceduru pokrenuti ako se bude ugrožavao Dejtonski sporazum".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: