{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH obnovljive izvore energije ne koristi na pravi način

F
17.12.2008. u 17:31
0
0
BiH obnovljive izvore energije ne koristi na pravi način
0
BiH obnovljive izvore energije ne koristi na pravi način
Federalni Hidrometeorološki zavod organizirao je danas na Ilidži kod Sarajevu radionicu na kojoj su stručnjaci prezentirali potencijale BiH u obnovljivim izvorima energije (voda, vjetar, solarna energija).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Konstatirali su da je BiH regionalna velesila kad su u pitanju obnovljivi izvori energije ali i postavljeno pitanje kad će se oni početi koristiti na pravi način.

Stručnjaci su naglasili da je u BiH iskorišteno oko 39 posto hidropotencijala, vjetropotencijal još nije ni počela koristiti u komercijalne svrhe, te pokazali da je BiH dostupan i potencijal sunčeve energije. Naglašeno je da je BiH osma u Evropi po hidropotencijalima, ali posljednja po stepenu njihove iskorištenosti.

"Eksperti su danas dali svoj sud o bogatstvu koje posjeduje BiH i stepenu njegove iskorištenosti, a odgovornost je na onima koji donose odluke", rečeno je danas.

U okviru današnje radionice prezentiran je "Preliminarni atlas vjetra BiH" koji se smatra ključnim rezultatom svih dosadašnjih istraživanja u toj oblasti. Taj atlas uručen je federalnom Hidrometeorološkom zavodu.

Današnja radionica dio je tzv. ADA projekta koji je finansirala Austrijska razvojna agencija. Radi se o projektu o okviru kojeg federalni Hidrometeorološki zavod zajedno s domaćim i stranim partnerima sistemski istražuje vjetropotencijale BiH radi definiranja relevantnih parametara i za taj obnovljivi izvor energije na području BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: