{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH obnovljive izvore energije ne koristi na pravi način

F
17.12.2008. u 17:31
0
0
BiH obnovljive izvore energije ne koristi na pravi način
0
BiH obnovljive izvore energije ne koristi na pravi način
Federalni Hidrometeorološki zavod organizirao je danas na Ilidži kod Sarajevu radionicu na kojoj su stručnjaci prezentirali potencijale BiH u obnovljivim izvorima energije (voda, vjetar, solarna energija).
Konstatirali su da je BiH regionalna velesila kad su u pitanju obnovljivi izvori energije ali i postavljeno pitanje kad će se oni početi koristiti na pravi način.

Stručnjaci su naglasili da je u BiH iskorišteno oko 39 posto hidropotencijala, vjetropotencijal još nije ni počela koristiti u komercijalne svrhe, te pokazali da je BiH dostupan i potencijal sunčeve energije. Naglašeno je da je BiH osma u Evropi po hidropotencijalima, ali posljednja po stepenu njihove iskorištenosti.

"Eksperti su danas dali svoj sud o bogatstvu koje posjeduje BiH i stepenu njegove iskorištenosti, a odgovornost je na onima koji donose odluke", rečeno je danas.

U okviru današnje radionice prezentiran je "Preliminarni atlas vjetra BiH" koji se smatra ključnim rezultatom svih dosadašnjih istraživanja u toj oblasti. Taj atlas uručen je federalnom Hidrometeorološkom zavodu.

Današnja radionica dio je tzv. ADA projekta koji je finansirala Austrijska razvojna agencija. Radi se o projektu o okviru kojeg federalni Hidrometeorološki zavod zajedno s domaćim i stranim partnerima sistemski istražuje vjetropotencijale BiH radi definiranja relevantnih parametara i za taj obnovljivi izvor energije na području BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: