Plakatiranje teritorije
0

BiH oblijepljena plakatima dobro došli u Herceg - Bosnu

Sarajevo-x.com
U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini jutros su "osvanuli" plakati "Dobro došli u Herceg-Bosnu", na kojima se nalazi i grb nekadašnje Herceg-Bosne.

U saopćenju medijima grupa Hrvata koja se predstavlja pod imenom Herceg-Bosna, preuzela je odgovornost za lijepljenje plakata po Orašju, Odžaku, Kiseljaku, Fojnici, Busovači, Jajcu, Vitezu, Novom Travniku, Kreševu, Žepču, Uskoplju, Mostaru, Čapljini, Posušju, Tomislavgradu, Čitluku, Ljubuškom, Stocu i Neumu.

Istakli su da su se odlučili na akciju "Oživimo Herceg-Bosnu" kako bi ukazali na svoj "neravnopravan položaj u državi".

"Nezadovoljstvo kod Hrvata u BiH traje već duže vremena, a posebno je vidljivo u proteklih godinu dana, jer čak godinu dana nakon održanih izbora BiH nema vlast na državnoj i županijskoj razini. Ono što Hrvate najviše boli jeste činjenica da drugi biraju predstavnike iz reda hrvatskog naroda, pa je tako za hrvatskog člana tročlanog predsjedništva BiH izabran Željko Komšić, koji je pobijedio isključivo bošnjačkim glasovima, jer je osvojio više glasova nego što ima Hrvata u BiH", navela je grupa Hrvata u saopćenju medijima.

Istakli su kako su više puta ukazivali na nezadovoljstvo, te ponovili da žele treći entitet, ustroj BiH kroz više federalnih jedinica, kao i kanal na hrvatskom jeziku.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna osnovana je 18. novembra 1991. godine, nakon čega, 28. augusta 1993. godine, prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH. Ukinuta je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine.

Hrvatski predstavnici u BiH, nezadovoljni položajem Hrvata u Federaciji BiH, 3. marta 2001. godine proglasili su Hrvatsku samoupravu, ali ju je međunarodna zajednica ugasila nakon pola godine, 6. oktobra 2001. godine.