BiH
2

BiH obavijestila Pakistan o hapšenju Zahida Alija Akbara Khana

Anadolija
Penzionrani general pakistanske vojske Zahid Ali Akbar Khan (80) kojega vlasti u Islamabadu sumnjiče za korupciju uhapšen je po međunarodnoj potjernici pakistanskog Interpola prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu 5. maja ove godine, potvrdila je za agenciju Anadolija Mirela Znor, šefica Ureda Interpola u Bosni i Hercegovini.

Prema jednoj verziji Khan je uhapšen na sarajevskom aerodromu, a prema drugoj na graničnom prijelazu Doljani kod Čapljine.

Znor nije mogla reći gdje je tačno uhapšen Zahid Ali Akbar Khan.

''Spomenuta osoba je privedena Sudu Bosne i Hercegovine i nalazi se u ekstradicijskom pritvoru. Obavijestili smo Ured Interpola u Islamabadu vezano za predmetnu osobu i sada od njih očekujemo dokumentaciju. To je trenutno stanje stvari'', kazala je Znor za AA.

Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima potvrdio je za AA da se Khan nalazi u ekstradicijskom pritvoru, te da poslije isticanja tog pritvora postoji mogućnost da ga preuzme i Služba za poslove sa strancima BiH.

Iz Granične policije BiH saopćeno je da je Zahid Ali Akbar Khan, državljanin Velike Britanije, slobode lišen 5. maja.

Zahid Ali Akbar Khan je predat Sudu BiH, koji mu je 6. maja odredio ekstradicioni pritvor. Ekstradicijski pritvor može trajati 18 dana, najdalje do 23. maja, odnosno do nove odluke Suda BiH.

Pakistanski mediji navode da je Zahid Ali Akbar Khan osumnjičen za korupciju i višemilionsku pronevjeru u Pakistanu. Pakistanski sud objavio je optužnicu protiv njega 2007. godine. Od tada traje potraga za njim.

Prema dostupnim informacijama koje prenose mediji, general Zahid Ali Akbar Khan bio je jedan od ključnih časnika inženjerstva pakistanske vojske te među najvažnijim osobama koje su učestvovale u razvitku programa nuklearnog naoružavanja Pakistana.

Akbar je 1990. godine bio i predsjednik Razvojne agencije Pakistana za vodu i struju.