Stav analitičara
0

BiH - oaza za kriminalce i ratne zločince

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
BiH je zbog sve češćih propusta državne Granične službe postala oaza za kriminalce i ratne zločince iz susjednih zemalja - tvrde analitičari.

Osim postojećih problema, BiH je suočena i sa oko 1.500 naturalizovanih građana koji su u proteklom ratu dobili državljanstvo BiH, a da za to nije bilo nikakvog osnova, piše Deutsche Welle, navodeći procjene analitičara da je stanje ozbiljno, jer Evropa ne gleda blagonaklono na ove probleme.

Pitanje o tome da li je BiH oaza za kriminalce i optužene za ratne zločine pokrenuo je slučaj hrvatskog generala Branimira Glavaša, koji je neposredno prije izricanja presude u Hrvatskoj zatražio izdavanje lične karte u BiH na osnovu porijekla, a nakon toga kao optuženi bez problema prešao granicu Hrvatske i BiH.

U nadležnim institucijama ne slažu se da je BiH oaza kriminala i korupcije, ali priznaju da ima sistemskih propusta bilo da je riječ o dobijanju državljanstva ili poroznosti granica. 

Član Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Hazim Rančić kaže da nedostaje uspostavljanje dodatnih agencija za sprovođenje zakona, kako bi bili spriječeni scenariji kao što je ovag sa Glavašem.

"Treba oduzeti državljanstvo svakom ko ga je nelegalno dobio i prema njemu se moraju preduzeti odgovarajuće mjere. Apsolutno se pozivam na poštovanje Ustava i propisa u BiH", naveo je Rančić. 

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kaže da BiH nazaduje zbog nepostojanja sporazuma između zemalja u okruženju o izručenju državljana, što za posljedicu ima poguban koncept za građane BiH.
"BiH je samom svojom konstitucijom oaza kriminala i ratnih zločinaca. Dakle, nismo se suočili sa onim što je rađeno u naše ime", rekao je Mujkić.

Predsjednik Centra za bezbjedna i kriminološka istraživanja Duško Vejinović rekao je da su za takvu situaciju odgovorni političari u BiH.

"U zemlji u kojoj se bez komplikovane procedure, nažalost, može dobiti državljanstvo, pokazatelj je neodgovornosti političara u BiH", kaže Vejinović i dodaje da je činjenica da je propusta bilo i da ih još ima, pogotovo kada je riječ o bezbjednosti.

Institucije BiH imaju problema i sa državljanima koji su u toku proteklog rata stekli državljanstvo BiH po raznim osnovama, piše Deutsche Wele, navodeći primjer nedavne akcije bezbjednosnih i policijskih snaga BiH na području Federacije u okviru hapšenja lica afroazijskog porijekla za koje se sumnja da ilegalno borave u državi.

Deutsche Welle navodi da je, da bi se spriječila zloupotreba dvojnog državljanstva, potrebno da zemlje okruženja, koje zabranjuju izručenje svojih državljana promijene ustave i potpišu bilateralne sporazuma, kako se ne bi dešavali ovakvi propusti.

"Upravo zbog nepostojanja sporazuma i činjenice da BiH ne izručuje svoje državljane, Branimir Glavaš, koji je nepravosnažno osuđen za ubistva srpskih civila, mogao je slobodno da se kreće po BiH, navodi Deutsche Welle.