Nikola Špirić
0

"BiH nisu potrebni pobjednici i poraženi"

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da BiH nije potrebna histerija i da sve institucije i političke strukture moraju raditi svoj posao u skladu sa ustavom i zakonima.

"Bojim se da svi bespotrebno stvaramo histeriju u zemlji. BiH mora više vjerovati sebi i političke strukture ove zemlje moraju više raditi, a manje očekivati da to za njih neko uradi", rekao je Špirić danas Srni komentarišući pismo OHR-a Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi sa zaključcima o prenosu nadležnosti sa RS na BiH.

Špirić je rekao da uvijek postoje različiti nesporazumi i dodao da se oni mogu otklanjati samo kompromisom, odnosno dijalogom, te da "inati nisu saveznici uspjeha i postojanja BiH".

Navodeći da ne zna da li će Narodna skupština RS ostati dosljedna svojim odlukama, Špirić je rekao da je parlament RS ozbiljan organ i da sam treba da donese tu odluku.

"Narodna skupština RS je ozbiljna kao što su to i međunarodne organizacije, ali je u svakom slučaju neophodno malo više korenspondencije i više međusobnog razumijevanja", rekao je Špirić i dodao da samo razumijevanjem može biti postignuto rješenje i da BiH nisu potrebni "pobjednici i poraženi".

Komentarišući današnje zasjedanje Savjeta za implementaciju mira, Špirić je ponovio da BiH mora očekivati najviše od sebe same i da ne postoji niko ko joj može učiniti bolje od svih njenih građana i političara zajedno.

"Bojim se da nas prevelika očekivanja od različitih zasjedanja neće dovesti dobru. Zašto bismo se radovali očekivanjima nekih zasjedanja? Dajte da proizvodimo dobre odluke sami. Treba činiti sve da nema  posebnih zasjedanja koja će biti vezana za BiH", smatra Špirić.
Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa RS na institucije BiH.

Visoki predstavnik BiH Valentin Inzko uputio je 25. maja ove godine pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću, predsjedniku RS Rajku Kuzmanoviću, te potpredsjednicima Narodne skupštine RS Šefketu Hafizoviću i Nadi Tešanović u kojem navodi da su ti zaključci Parlamenta Srpske neprihvatljivi.