{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'BiH nikad neće biti Švicarska'

F
13.8.2009. u 10:45
0
16
'BiH nikad neće biti Švicarska'
0
'BiH nikad neće biti Švicarska'
Foto: Sarajevo-x.com
Sređivanje situacije u vlastitoj kući vlastitim snagama – poruka je koju u četvrtak sa stranica britanskog The Independenta upućuje novinar Marcus Tanner.
Poruka se odnosi, kako autor piše, na najslabiju od svih bivših jugoslavenskih republika – Bosnu i Hercegovinu – kojoj treba dopustiti da sama vodi brigu o sebi.

Godine diktata i dekreta koji su stizali izvana odgajali su u BiH infantilnu političku kulturu u kojoj su političari mogli sebi da dopuste ekstremističke izjave zato što su krajnje rijetko snosili odgovornost za izgovorene zapaljive riječi.

Političari su u Bosni i Hercegovini uvijek mogli da se brecaju jedni na druge znajući da će Bruxelles, Zapad ili Amerikanci uvijek imati posljednju riječ. I da će potpisati još jedan ček, piše Tanner.

Evropa bi stoga, smatra autor teksta u Independentu, trebalo da uradi dvije stvari: isključi bilo kakvu mogućnost da iko ikada prizna nezavisnu državu Srba u BiH, za šta inače ni sam Beograd nije čini se zainteresiran, i da prestane pred Muslimanima, kao stalno oštećenom stranom, mahati maglovitim obećanjima novih intervencija.

Bosna i Hercegovina nikada neće biti Švicarska jer joj to DNK zemlje ne dopušta, piše Marcus Tanner. Najmanje čemu se možemo nadati je, dodaje on, balkanska Belgija; nevoljno prihvaćeni aranžman lišen ljubavi i nastao iz geopolitičke nužnosti koji će nastaviti da, na jedvite jade, i dalje posrće.

Ali, zaključuje Marcus Tanner u Independentu, do te tačke se neće stići beskonačnim i pretjeranim upravljanjem situacijom do najsitnijih detalja. Bosancima treba reći da će to morati uraditi sami.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: