Komšić za beogradski Danas
0

'BiH nije zaboravila ratnu ulogu Ćosića i saradnika'

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić u intervjuu za beogradski list Danas je otvoreno progovorio o razlozima podizanja optužnice protiv srpskih političara Ćosića i Lilića, te o lošim odnosima BiH i Srbije.

'Razlog zbog kojeg moj savjetnik nije u sastavu zvanične delegacije BiH, koja je u posjeti Srbiji, jeste već uobičajena praksa srpskih organa vlasti da stalno verbalno izražavaju želju za razvojem dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, a konkretni potezi istih kontinuirano demantiraju takve izjave. Slučaj „Dobrovoljačka“ je samo posljednji u nizu takvih poteza', izjavio je Komšić u samom uvodu intervjua objašnjavajući zašto je njegov savjetnik otkazao posjetu Beogradu s delegacijom koju je predvodio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović.

Komšić se u razgovoru osvrnuo i na sadašnjeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

'Mi smo, sa pobjedom Tadića na izborima, očekivali promjenu odnosa Srbije prema BiH, ali do toga nije došlo. Što se mene lično tiče, ja ću uvijek zagovarati što bolje odnose sa svim našim susjedima, uključujući i Srbiju. Ali to ne znači da se naši susjedi mogu ponašati prema BiH i njenim građanima kako hoće i misle da mogu. Odnosno, mogu probati i tako, ali onda mogu očekivati i sličan odgovor'.

Komšić je dodao da ne vjeruje u špekulacije prema kojima je američki potpredsjednik Jospeh Biden zamolio Tadića da utiče na Milorada Dodika i da zaustavi njegove prijetnje o izlasku RS-a iz BiH, te da smatra da Tadić nije lično 'upetljan u opstrukciju vlasti u BiH', no da može uticati na neke političke odluke iz RS-a.

Na pitanje zašto se tek sad odlučio poslati Tužilaštvu BiH zahtjev da raspiše Interpolovu poternicu za bivšim predsednicima SRJ, Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem, Komšić je odgovorio da 'u BiH postoje i institucije i organizacije koje nisu zaboravile ratnu i političku ulogu Dobrice Ćosića i njegovih saradnika', te da je to 'sasvim legitiman odgovor na postupke pravosudnih, obavještajnih, policijskih i političkih organa Srbije, prema BiH i njenim građanima'.

Podizanje optužnice u slučaju 'Dobrovoljačka ulica' Komšić je ocijenio kao normalan postupak.

'Organ jedne države, zakonom ovlašten, organu te iste države, zakonom ovlaštenom, dostavlja izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Na Tužilaštvu BiH je da to sve istraži i ocjeni da li je bilo krivičnog djela i ako jeste, da podigne optužnicu za isto, sud ga osudi i uputi na izdržavanje dugogodišnje kazne. Ali dopustite da to mi uradimo, a ne „Ćosići i Lilići” koji tvrde da vaša vojska nije bila u BiH, ali ipak podižete optužnicu za zločin koji je počinjen u BiH, nad vašim vojnicima, koji inače nisu bili tu, u BiH. Pitanje, šta vam ovdje zvuči nelogično?', riječi su kojima je Željko Komšić zaključio intervju.