{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH nije odgovorna za akte visokog predstavnika

S
25.7.2009. u 10:35
0
1
BiH nije odgovorna za akte visokog predstavnika
0
BiH nije odgovorna za akte visokog predstavnika
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu proglasio je neprihvatljivim svih 26 tužbi koje su podnesene protiv odluka visokog predstavnika u BiH zbog nezakonitog smjenjivanja državnih funkcionera, zabrane kandidovanja za javne funkcije, imenovanja i rada u političkim strankama, izjavila je zastupnik Vijeća ministara BiH u ovom sudu Monika Mijić.
"Obrazloženje za odbacivanje ovih tužbi je da su sporne odluke visokog predstavnika u BiH donesene na osnovu ovlaštenja Ujedinjenih nacija, pa je Sud utvrdio da se BiH ne može smatrati odgovornom za akte visokog predstavnika preduzete u skladu sa tim ovlaštenjima, zbog čega su ove tužbe odbačene kao neprihvatljive", rekla je Mijićeva u intervjuu za "Glas Srpske".

Mijićeva je podsjetila da je prošle godine Sudu u Strazburu podneseno je oko 1.000 tužbi protiv BiH, dok su u prvih šest mjeseci ove godine podnesene 224 aplikacije.

"Trenutno se pred ovim Sudom vodi oko 1 859 postupaka protiv BiH, od čega se najveći broj odnosi na problem stare devizne štednje i neizvršenje presuda domaćih sudova", naglasila je Mijićeva.

Ona je navela da veliki broj tužbi ne znači da je BiH zemlja u kojoj se masovno krše ljudska prava, pogotovo što sve ove tužbe neće biti usvojene jer će mnoge biti odbačene iz formalnih razloga.

"Potrebno je preventivno djelovati, odnosno otklanjati sve uočene povrede ljudskih prava prije nego što to utvrdi Sud u Strazburu, jer bi se na taj način smanjio broj tužbi i negativnih presuda protiv BiH kojih je do sada bilo devet", zaključila je Mijićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: