|

"BiH nije ispunila zadate ciljeve"

"BiH nije ispunila zadate ciljeve"
0
S
SRNA
22.11.2010. u 09:38
0
komentara
0

dijeljenja
"BiH nije ispunila zadate ciljeve" Selmo Cikotić (Foto: RFE)
Na posljednjem samitu NATO-a u Lisabonu na dnevnom redu nije bilo odobravanje godišnjeg plana za Akciono članstvo u NATO-u (MAP) za BiH, jer BiH nije ispunila zadate uslove.
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić istakao je da nije trebalo ni očekivati da o tome bude raspravljano 20. novembra u Lisabonu, jer BiH mora da uradi svoj dio posla.

"S obzirom na to da do septembra 2010. godine BiH nije ispunila postavljeni uslov, NATO nije ni razmatrao BiH ANP (Godišnji program rada). Ukoliko BiH ispuni postavljeni uslov, BiH ANP će biti razmatran i odobren, a samim tim BiH će u punom kapacitetu učestvovati u programu MAP-a", rekao je Cikotić za današnje "Nezavisne novine".

On je istakao da će "prvi Godišnji program rada (ANP) biti prihvaćen kada BiH ispuni uslov koji podrazumijeva registraciju nepokretne perspektive vojne imovine kao državne imovine, koja će biti na korištenje Ministarstvu obrane BiH".

"Sjevernoatlantski savjet (NAC) u stalnom zasjedanju je ovlašćen da prihvati BiH ANP kada bude ispunjen navedeni uslov. NATO razmatra i usvaja Godišnje programe rada u septembru svake godine. BiHa do sada nije ispunila ovaj uslov", rekao je Cikotić.

On je podsjetio da je formirana komisija koja radi na rješavanju pitanja viška naoružanja, te odbacio mogućnost da se zbog politizacije iskomplikuje put BiH ka NATO-u.

"Odbrambena i bezbjednosna politika BiH, odobrene od strane Predsjedništva BiH, su proklamovali težišne ciljeve BiH u spoljnoj politici. Zadatak svih institucija u BiH je da preduzmu neophodne mjere iz svoje nadležnosti u cilju pristupanja BiH NATO-u i EU. Interes svih građana u BiH je bezbjednost svakog građanina, entiteta i države. Članstvom u NATO-u ostvaruje se kolektivna bezbjednost njenih članica. Imajući u vidu da je MAP nezaobilazna faza na putu BiH ka NATO-u, relevantne institucije u BiH su dužne i riješiti postavljeni uslov za MAP", zaključio je Cikotić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.