|

FOTO
/
"BiH nije Belgija, ne može sebi dozvoliti luksuz bezvlašća"

"BiH nije Belgija, ne može sebi dozvoliti luksuz bezvlašća"
0
S
SRNA
23.2.2011. u 14:38
37
komentara
0

dijeljenja
Članica Evropskog parlamenta Doris Pack pozvala je danas na što hitnije uspostavljanje vlasti u BiH ocijenivši da je zastoj u njihovom formiranju posljedica etničkih pitanja.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Vi niste Belgija, vi ne možete sebi dozvoliti taj luksuz da nemate vlasti, jer Belgija ima dobro uspostavljenu administraciju“, rekla je Pack novinarima u Sarajevu ističući da političari treba da sjednu i dogovore se o koaliciji i tome kako brže povesti BiH ka EU.

Pack smatra da krivca za neuspostavljanje vlasti u BiH ne treba tražiti u međunarodnoj zajednici, odnosno u visokom predstavniku koji je donio odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH, već u domaćim političarima.

Ona je, međutim, priznala da međunarodna zajednica u BiH nije bezgrešna i da je u protekle četiri godine propušteno mnogo mogućnosti koje je trebalo iskoristiti.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Nije sav teret na našim leđima", rekla je Pack, ističući da domaće snage treba da preuzmu odgovornost za izgradnju demokratije.

Dolazak u BiH nekadašnjeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka ona vidi kao mogućnost da se stvari pokrenu sa mrtve tačke.

"Drago mi je i što je njemačka Vlada na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel odlučila da pruži ruku pomoći BiH u ovoj situaciji", rekla je ona, dodavši da to pokazuje da međunarodna zajednica ima velik interes da pomogne BiH na boljem putu u budućnost.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Molim vas da ne zaboravite svoje političare, tražite od njih da urade ono što je njihova dužnost", zaključila je Pack.

Doris Pack predvodi delegaciju Odbora za kulturu i obrazovanje Parlamenta Evrope koja prisustvuje festivalu Sarajevska zima.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...