Kandidat za nestalnog člana
0

BiH nespremna za Generalnu skupštinu UN

SRNA
BiH potpuno nespremno dočekuje Generalnu skupštinu UN, koja bi trebalo da bude održana u narednih mjesec dana, a na kojoj će se odlučuvati o kandidaturi BiH za nestalnog člana Vijeća bezbjednosti UN.

Željko Samardžija, šef kabineta zamjenika ministra inostranih poslova Ane Trišić-Babić, rekao je Srni da je popuna Misija BiH pri UN u New Yorku prioritet broj jedan, ali da nažalost predstavlja najveći problem imajući u vidu da će odluka o kandidaturi BiH za nestalnog člana Vijeća bezbjednosti UN biti donesena u narednih mjesec dana.

"Misija BiH pri UN od devet diplomatskih mjesta sistematizovanih po pravilniku Ministarstva inostranih poslova BiH (MIP) o unutrašnjoj organizaciji popunjena je sa samo četiri mjesta, odnosno ambasador plus troje diplomata. Faktički pet ljudi nedostaje, što je više od 50 odsto", rekao je Samardžija.

On je istakao da je to "rak rana" Misije BiH pri UN  i da za   problem  njenog nepopunjavanja  "treba pitati onoga ko izdaje rješenja, odnosno ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, jer po Zakonu o radu Vijeća ministara BiH samo ih ministar može potpisati".

Govoreći o eventualnom imenovanju novinara Erola Avdovića za direktora Kancelarije za komunikacije BiH u New Yorku koju, prema pisanjima sarajevske štampe, Alkalaj planira otovriti, Samardžija je rekao da Alkalaj nikoga nije konsultovao iz kabineta zamjenika ministra inostranih poslova BiH u vezi sa tim  pitanjem. 

"Kada je riječ o MIP-u BiH, takvo mjesto ne postoji sistematizovano u pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva i zbog toga Avdović za nas faktički nije nikakav službenik  MIP-a. Njegovim eventualnim imenovanjem Alkalaj želi da zataška probleme u Misiji BiH pri UN",  dodao je Samardžija.     

Neki sarajevski mediji objavili su da Alkalaj u New Yorku planira otvoriti Kancelariju za komunikacije kojom će rukovoditi Avdović. 
Avdović bi trebao biti direktor Kancelarije, a u sistematizaciji radnih mjesta bio bi rangiran kao Alkalajev savjetnik za spoljnu politiku i komunikacije, odnosno "desna ruka" šefa Misije BiH pri UN  Ivana Barbalića.

Prema pisanju štampe, Avdoviću je Alkalaj već izdao nalog da osmisli detaljan Akcioni plan za formiranje kancelarije za komunikacije čije bi sjedište bilo u sklopu Misije BiH pri UN.