{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH nema sistemski uređeno subvencioniranje pelena za djecu socijalno ugroženih porodica

Piše: E. M./Klix.ba
10.11.2018. u 22:09
14
67
BiH nema sistemski uređeno subvencioniranje pelena za djecu socijalno ugroženih porodica
14
BiH nema sistemski uređeno subvencioniranje pelena za djecu socijalno ugroženih porodica
Foto: Shutterstock
Više od pola miliona građana Bosne i Hercegovine živi u relativnom siromaštvu, a naročito su ugrožene porodice s više djece i druge socijalne kategorije u društvu. Subvencioniranje određenih troškova novopečenih roditelja nije uređeno na nivou države, pa ni subvencioniranje pelena za djecu socijalno ugroženih kategorija.
Iz ministarstava za rad i socijalnu politiku te drugih nadležnih institucija u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom kantonu i Kantonu Sarajevo su istakli kako nemaju sistemski uređenu pomoć roditeljima u vidu subvencije troškova pelena.

Iz Centra za socijalni rad u Zenici su kazali kako subvencioniranja idu preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona gdje su kazali kako pelene subvencioniraju samo osobama s poteškoćama u razvoju.

"Pelene, 120 komada mjesečno, obezbjeđuju se samo osiguranim osobama s teškoćama u razvoju i dijagnosticiranim stanjima, nakon navršene tri godine života. Pravo na pelene imaju i osobe s terminalnim stadijumom malignih oboljenja kod meta promjena u koštanom sistemu, u količini od 70 komada mjesečno. Kada je riječ o djeci do 3 godine starosti, osim gore navedenih dijagnosticiranih oboljenja, zavod ne vrši subevncioniranje pelena, jer se podrazumijeva da su pelene za bebe i djecu do 3 godine potrebne, a
ne pripadaju u obavezno zdravstveno osiguranje", kazali su iz ZZO ZDK.

U Tuzlanskom i Srednjobosanskom kantonu također ne subvencioniraju troškove pelena za bebe jer, kako su nam kazali, ta problematika nije sistemski riješena nigdje na nivou Federacije BiH.

U Kantonu Sarajevo također nije riješeno subvencioniranje troškova pelena za djecu, ali roditelji kroz jednokratnu pomoć u iznosu od 210 KM mogu birati na što će potrošiti novac. Međutim, njihova mjesečna primanja moraju biti do 120 KM.

"Jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta se ostvaruje u iznosu od 210 KM, odnosno 35 posto od prosječne plaće u iznosu od 600 KM. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta ostvaruje se ukoliko su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na dječiji dodatak, odnosno ovo pravo ostvaruju porodice koje imaju prebivalište ili boravište u KS. Izuzetno ovo pravo mogu ostvariti i porodice koje imaju boravište u KS po osnovu statusa raseljenih osoba i izbjeglica. Ukoliko se ovo pravo ostvaruje po osnovu boravišta, ono se može ostvariti samo pod uslovom da se ne ostvaruje u mjestu prebivališta. Ovo pravo obezbjeđuje se porodicama sa djecom čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelaze iznos 20 posto prosječne plaće, odnosno iznos od 120 KM", kazali su iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

U prvih sedam mjeseci 2018. godine pravo na jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta mjesečno je ostvarivalo blizu 52 korisnika, a ovo ministarstvo je na ime izmirenja obaveza po ovom pravu u prosjeku mjesečno izdvajalo 10.890 KM.

Osim ove vrste pomoći, prvih šest mjeseci ovo ministarstvo pomaže i u prehrani djeteta. Uslovi za ostvarivanje ovog prava su isti kao i za jednokratnu pomoć, a pravo se ostvaruje u vidu mjesečnog naturalnog davanja u prehrambenim proizvodima u iznosu od 48 KM.

U prvih sedam mjeseci 2018. godine pravo na pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatnu ishranu za majku dojilju ostvarila su 292 korisnika mjesečno, a ministarstvo je za ovu svrhu mjesečno izdvajalo 13.577 KM.

Preostalu pomoć socijalno ugrožene porodice i novopečeni roditelji dobijaju od nevladinih ili drugih organizacija koje im uruče poklone prilikom rođenja bebe ili kroz druge projekte kojima im se osigurava pomoć u prvim mjesecima i onako teškog roditeljstva u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: