{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH nema kapacitete za adekvatnu reakciju u slučaju prirodnih nesreća

F
2.7.2015. u 13:06
21
9
BiH nema kapacitete za adekvatnu reakciju u slučaju prirodnih nesreća
21
BiH nema kapacitete za adekvatnu reakciju u slučaju prirodnih nesreća
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas tokom susreta s delegacijom Rusko-srpskog humanitarnog centra sa sjedištem u Nišu koju je predvodio direktor Viktor Safjanov, da BiH nema dovoljno razvijene kapacitete, ali ni opremu da adekvatno reagira u slučaju prirodnih nesreća.
Kao primjer za to Mektić je naveo požar u Hercegovini i prošlogodišnje poplave zbog čega je naglasio da je BiH zainteresirana za svaki vid saradnje koji omogućava bržu reakciju spasilačkih službi, a time i zaštitu ljudi i materijalnih dobara.

Mektić i Safjanov razgovarali su danas u Sarajevu upravo o mogućnostima unapređenja saradnje između dvije države te korištenju kapaciteta ovog regionalnog centra u Nišu u slučaju prirodnih katastrofa, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pomoć tokom gašenja požara u BiH 2012. godine je istaknuta kao primjer pozitivne saradnje s ovim centrom, a Safjanov je ponudio mogućnost proširenja saradnje i na deminiranje te obuku i obrazovanje kadrova iz struktura zaštite i spašavanja u BiH.

Ministar Mektić je istakao da je razmatrana i mogućnost prebijanja klirinškog duga Rusije prema BiH, kroz isporuku opreme za zaštitu i spašavanje, pri čemu je BiH posebno zainteresirana za višenamjenske helikoptere koji bi se koristili za gašenje požara, evakuaciju stanovništva te spašavanje i transport povrijeđenih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: