BiH
0

BiH nema bazu podataka o mladima

FENA
Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH kao stalno tijelo Vijeća ministara BiH danas je u Sarajevu u saradnji s Njemačkim društvom za tehničku saradnju (GTZ) organiziralo konferenciju "Uloga baze podataka i istraživanja u razvoju omladinske politike".

Kao gosti predavači u radu ovog skupa učestvovali su stručnjaci iz Njemačkog instituta za mlade dr. Rene Bedit i dr. Donald Bender, koji su učesnicima konferencije govorili o iskustvima i praksi Njemačke u stvaranju i uspostavljanju politike za mlade. Oni su govorili i o značajnom segmentu te politike – stvaranju jedinstvene baze podataka o mladima koju BiH nema.

Istaknuto je da bi stvaranje jedinstvene baze podataka o mladima u BiH stvorilo mogućnost uvida u životne okolnosti mladih – njihovo zapošljavanje, obrazovanje, politiku, istraživačku djelatnost, različite publikacije te druge aktivnosti i informacije.

Takva baza podataka veoma je značajna u samoostvarivanju mladih ljudi i njihovoj društvenoj integraciji, ali i radu subjekata koji se bave politikom i problematikom mladih. Ona bi omogućila bolji položaj mladih, ali i približila BiH evropskim integracijama.

Rene Bendit je stava kako omladinska politika predstavlja oblast moderne društvene politike čiji je cilj da zajedno s drugim politikama popravi uvjete života mladih, pruži im podršku i prati njihov razvoj u punoljetne građane te da osigura socijalnu i društvenu integraciju.

Donald Bender predstavio je metode i načine stvaranja jedinstvene baze podataka o mladima, njen tehnički koncept te modele.