Borba za status
108

BiH nema bazu mladih koji su napustili državu

E. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Današnji dan obilježava se i kao Dan mladosti, a o položaju mladih u Bosni i Hercegovini za Klix.ba govorili su Aldin Alić u ime instituta za razvoj mladih KULT te predstavnici zeničkog omladinskog udruženja REaktiv.

Dan mladosti se obilježava još od vremena bivše Jugoslavije, a iako je danas samo simboličan datum, i te kako je prilika da se ukaže na položaj mladih, baš kako se ukazuje i 12. augusta kada se prema odluci UN-a obilježava Međunarodni dan mladih.

U proteklih godina dana pandemija koronavirusa utjecala je i na mlade koji su bili uskraćeni za brojne programe i aktivnosti, pa i nastavu koja je prema odluci nadležnih održana online. Glasnogovornik KULT-a Aldin Alić je kazao da situacija mladih generalno nije povoljna jer ne postoji državna strategija prema mladima, kao ni javni registri i zvanična evidencija o broju mladih koji su napustili BiH.

"Institut za razvoj mladih KULT trenutno provodi istraživanje o položaju i potrebama mladih, a prvi rezultati će biti u prvoj polovini juna", kazao je Alić te dodao da podrška mladima ovisi od lokalne zajednice do lokalne zajednice:

"U Institutu imamo vrlo dobru saradnju sa vlastima, prvenstveno lokalnim nivoima, s kojima smo u protekle dvije godine podržali 40 mladih u razvoju njihovih biznisa. Samostalno smo u prošloj godini uz podršku Švedske ambasade u BiH izdvojili oko 330.000 KM za građanske inicijative mladih, a već 16 godina provodimo našu obuku 'Uči, misli i djeluj' u okviru koje obučavamo mlade za djelovanje u zajednici i pripremamo ih za tržište rada. Podrška prema mladima uvijek mora biti snažnija i sveobuhvatnija od strane svih aktera koji rade s mladima ili imaju obavezu prema njima", pojasnio je naš sagovornik.

U ime Omladinskog udruženja "REaktiv" iz Zenice za Klix.ba je govorio Amrudin Ćatić koji je kazao da su mladi u Zenici u proteklih nekoliko godina u boljem odnosu nego ranije.

"To je prvenstveno tako jer smo dobili Centar za mlade. Komisija za pitanja mladih je počela raditi svoj posao, a prepoznata su i sredstva u gradskom budžetu za sufinansiranje rada Centra i izradu prve Strategije prema mladima Grada Zenica. Međutim potrebno je još mnogo rada, institucionalne saradnje i podrške mladima kako bi to bilo na željenom nivou, ali napravljen je značajan pomak. Mi ćemo nastaviti biti partner mladih i na neki način njihov predstavnički glas", kaže Ćatić.

REaktiv je udruženje koje rukovodi Centrom za mlade i upravo ključni fokus je kreiranje edukativnog i zabavnog sadržaja u Centru kako bi se mladima ponudila kvalitetna alternativa za ispunjenje slobodnog vremena.

"Od početka ove godine organizirali smo ili ugostili oko 50 aktivnosti za mlade, poput edukacija, kvizova, časova plesa, zajedničkih druženja uz društvene igre ili dijaloških događaja na kojima mladima predstavljamo uspješne pojedince iz našeg okruženja u različitim sferama. Sve što radimo usmjereno je prema mladima, ali i uključuje direktno mlade", dodaje Ćatić.

Na kraju je naglasio da im je vizija biti vodeći centar za mlade u BiH te da iz dana u dan idu ka tom cilju s fokusom na mlade iz Zenice.